Банкеръ Daily

Управление и бизнес

С 530 млн. лв. метрото ще стига до "Слатина"

Обявиха обществената поръчка за строителство на продължението на третата метролиния в София от ул. "Шипка" през район "Слатина", зала "Арена Армеец" до Окръжна болница. С шест станции ще нарасне софийското метро срещу 530 млн. лв. Това става ясно от обществена поръчка, обявена в сряда от "Метрополитен", общинското дружество, ръководещо софийското метро. 

Новото трасе ще стартира от Военна академия, ще минава през квартал "Слатина" и зала "Арена Армеец" до Цариградско шосе в района на The Mall.  Според документацията общата дължина на участъка, включително метростанциите, е 5 666м. По трасето ще се изградят 6 подземни метростанции, като на последната, която ще е на кръстовището на бул. "Цариградско шосе" с ул. "Йерусалим" се предвижда да има подземен двуетажен паркинг.

Предвидените нови станции ще са МС 1 - кръстовище ул. "Гео Милев" -ул. "Черковна". МС 2 - кръстовище ул. "Гео Милев" - ул. "Н. Коперник". МС 3 - кръстовище ул. "Гео Милев" - ул. "Слатинска". МС 4 - кръстовище бул. "Асен Йорданов" - бул. "Шипченски проход". МС 5 - Зала "Арена Армеец" И последната - от източната страна на съществуващия пешеходен подлез под бул. "Цариградско шосе".

Разклонението на третата линия отново ще се изгражда с тунелно-пробивна машина и по нов австрийски тунелен метод. Пероните  а всички 6 нови станции ще са с преградни остъклени стени, отварящи се синхронно с вратите на пристигащите влакове. Обществената поръчка, обявена от общинската фирма "Метрополитен" ЕАД, е разделена на пет обособени позиции. Срокът за подаване на оферти е 14 април, а прогнозната стойност на новия участък е 530 млн. лв. 

Новите метростанции трябва да бъдат изградени за срок от 4 години. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във