Банкеръ Daily

Управление и бизнес

С 530 млн. лева са ремонтирани 66 болници

Общо 66 болници и здравни заведения са обновени в страната през периода 2007-2013 г. с близо 530 млн. лв., осигурени от регионалното министерство по европейските оперативни програми за регионално развитие. Това обяви зам.-министър Деница Николова, която заедно с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и изпълнителния директор на УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов”проф. д-р Асен Балтов откри обновената Клиника по изгаряне и пластична хирургия в здравното заведение.

Освен ремонт на сградите е осигурено и ново, високотехнологично оборудване, включително и за онкоценровете в страната. Средствата за цялостния ремонт, енергийната ефективност и преоборудването на Клиниката по изгаряне и пластична хирургия в  „Н.И. Пирогов” в размер на 9,3 млн. лв. са осигурени от Фонд за устойчиво градско развитие по инициативата JESSICA и от Министерски съвет.

Клиниката е изцяло ремонтирана и преоборудвана, в това число и с високотехнологична апаратура в 4 операционни зали и в реанимацията, където има 10 реанимационни бокса. Цялата сграда е напълно обновена и енергийно ефективна. Поставени са и нови асансьори. В клиниката на „Пирогов” се намира уникалното за страната Отделение по изгаряне и пластична хирургия - деца. В него и в клиниката като цяло се лекуват най-сложните и тежки случаи на изгаряне от различен характер.

По инициативата JESSICA в страната са реализирани общо 43 проекта, от които 8 са в лечебни заведения. 60 млн. лв. е размерът на средствата, осигурени от регоналното министерство чрез Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. за кредитната линия. Благодарение на финансовите инструменти кът тях е привлечен 4 пъти по-голям капитал за осъществяване на инициативите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във