Банкеръ Daily

Управление и бизнес

С 5% по-евтин газ от Русия и внос през "Турски поток", обяви Петкова

От 1 януари 2020 г. България ще получава руски природен газ от нова входна точка. Това е Странджа-2 на българо-турската граница, вместо досегашната Исакча на българо-румънската граница, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова на брифинг в Министерство на енергетиката. 

Петкова разясни, че промяната може да доведе до поевтиняване на "синьото гориво", внесено от Русия - до спестяване на над 70 милиона лева на годишна база от таксите за пренос по Трансбалканският маршрут. По думите й това съответно ще се отрази и на цената на газа за българския пазар, която може да поевтинее с около 5%.

"Булгаргаз" от средата на юни е в преговори с колегите от "Газпром Експорт". Това, което успяхме да финализираме са промените във входната точка на доставка", обясни министърът на енергетиката.

Директорът на "Булгаргаз" Николай Павлов уточни, че от 1 януари 2020 г. страната ни ще получава 2.9 милиарда куб.м. газ на година от Русия. 

"Използвам възможността да ви уверя, че газопреносната система „Булгартрансгаз“ е готова да поеме действията за природен газ от руски произход от новата точка на доставка „Странджа 2“, посочи изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов

Операторът има сключен договор за пренос на природен газ с „Газпром експорт“, който е в сила до 2030 г.  Малинов заяви готовност на база на резервираните капацитети да компанията да доставя съответните количества за нашите съседни държави - Гърция и Северна Македония.

"Вече е въпрос на всеки един ползвател да избере маршрута, който да използва за доставката на тези количества природен газ“, отбеляза Владимир Малинов.

Промяната на входната точка за доставка на руски природен газ се наложи, след като „Газпром“ и Русия решиха да обърнат движението на газовите потоци. заради изграждането на газопровода „Турски поток“, който свързва директно Русия и Турция по дъното на Черно море. Тази тръба с капацитет от 15,75 милиарда куб. ще бъде официално открита на 8 януари от президентите Реджеп Ердоган и Владимир Путин.

За да остане транзитна страна след промените, българското правителство взе решение да започне преговори с „Газпром“ за обръщане на потоците и България, но този път той ще идва чрез втората отсечка на „Турски поток“.

За целта България сключи договор за разширение на своята газопреносна мрежа от българо-турската до българо-сръбската граница. Договорът договор за изграждането на газопровода на стойност 1.102 млрд. евро е със саудитския консорциум "Аркад" – ГРРБ.

Съответно 474-километровото трасе трябва да бъде завършено за 615 календарни дни от датата на сключването на контракта. В рамките на първите 250 дни пък е необходимо да бъдат изградени приблизително 308 километра от тръбата. Разширението на съществуващата инфраструктура на "Булгартрансгаз" трябва да осигури частичните доставки на природен газ, договорени с руската компания "Газпром", която резервира почти целия капацитет на газопровода, както и с швейцарската МЕТ. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във