Банкеръ Daily

Управление и бизнес

С 44.1% по-малко пътници са превозени през второто тримесечие

Секторът "Транспорт" - сухоземен, воден, въздушен, е един от най-засегнатите от пандемията, а месеците между април и юни  съвпаднаха и с най-строгите мерки срещу разпространението на Ковид-19. Заводи затваряха, хората спряха на ходят на работа, учениците останаха вкъщи, границите между държавите също бяха затворени, въведе се и карантина. Всичко това естествено повлия върху дейността на транспортните фирми - намаля и броят пътници, и по вътрешните, и по международните маршрути. 

Превозените пътници* и извършената работа от пътническия транспорт (сухопътен, воден и градски електротранспорт) намаляват спрямо първото тримесечие на тази година съответно с 44.1 и 49.2%, пресметнатаха от Националния статистически институт.

Спад е отчетен и по двата показателя в сравнение с второто тримесечие на 2019-а. 

Броят на превозените пътници от сухопътния транспорт през месеците между април и юни е 63.221 млн., или с 45% по-малко спрямо същия период на миналата година. Спад има както при вътрешните, така и при международните превози. Българите не ходеха на работа, студенти и ученици не пътуваха, нямаше и екскурзии. Същевременно и извършената работа намалява с 63.4% и достига 1.142.9 млрд. пътниккилометра, което се дължи на по-малкия брой превозени пътници от железопътния и автобусния транспорт.

През второто тримесечие на тази година и при водния пътнически транспорт се наблюдава спад както на превозените пътници, така и на извършената работа -  съответно с 10 500 пътници и 1.017 млн. пътниккилометра. Намалението се дължи на по-малкия брой превозени пътници от речния и морския транспорт. 

 

Градският електротранспорт 

включва превозените пътници и извършената работа от тролейбусния транспорт в страната, трамвайния транспорт и метрото в София.

През периода април - юни тази година предприятията от този сегмент от пазара общо са превозили 34.22  млн. пътници, или с 51.6% по-малко спрямо същия период на 2019-а. Извършената от тях работа също намалява и достига 159.3 млн. пътниккилометра, като спад е отчетен във всички видове градски електротранспорт. 

 

*Превозени пътници (брой) - включва общо превозените пътници със съответния вид транспорт с платени билети между два пункта (място на качване и място на слизане). 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във