Банкеръ Daily

Управление и бизнес

С 4.22 млрд. евро Австрия е на второ място по размер на вложенията у нас

На днешния ден през 1947 г. са възстановени дипломатическите отношения между България и Австрия. 

Австрия е един от традиционните и важни търговски и икономически партньори за нашата страна.

Тъй като Австрия е индустриална страна с малък вътрешен пазар, експортната икономика е особено важна. А близостта й до държавите от Централна и Източна Европа е ключов фактор за нарастващото значение на търговията и икономическите отношения с тези страни. 

Стокообменът между България и Австрия надхвърли един милиард евро още през 2011 г. и оттогава всяка година расте. А през 2019 г. достигна рекордните 1.39 млрд. евро. Търговското салдо обаче е отрицателно за нашата страна. 

През коронавирусната 2020 г. нещата в търговията са малко по-различни. Стокообменът за единадесетте месеца е на стойност 1.26 млрд. евро, като има малък спад и в износ, и във вноса. Пре3з миналата година 12 707 австрийци са пътували до нашата страна със служебна цел. 

Австрия заема водещи позиции по инвестиции в пет страни от региона на Югоизточна Европа (Босна и Херцеговина, Хърватия, Словения, Румъния и България). 

Към края на 2019 г. преките чуждестранни инвестиции от тази централноевропейска страна в България възлизат на 4.22 млрд. евро, с което тя се подрежда на второ място (след Холандия) по размер на вложенията у нас.

През първите три месеца на миналата година потока на преките инвестиции е положителен и възлизат на 70.3 млн. евро, през второ тримесечие, което съвпада с вихъра на Ковид кризата, обаче е  отрицателен - минус 19.7 млн. евро. През третото тримесечие е положителен в размер на 185.8 млн. евро. 

По Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани седем проекта с австрийско участие, съобщават от икономическото министерство. Сред тях са "Кнауф" ЕООД с два завода за гипсови мазилки и производство на гипсови плоскости, "Пайплайф" България ЕООД - Пловдив и "Сентилион" ООД - София и Voestalpine VAE София. 

Австрийските компании са сред водещите в класацията на 100-те най-големи чуждестранни инвеститори в България. Вложенията им у нас са концентрирани в почти всички сектори: електроразпределение, телекомуникации, енергетика, банково дело и финанси, търговия, тежката и леката промишлености. Близо 10% от най-големите чуждестранни инвеститори в България са австрийски компании. Бизнес у нас имат EVN, Wienerberger - строителни материали, RAIFFEISEN BANK, Bramac - покривни материали, OMV, Cronospan - дървообработване, Palfinger - машиностроене и други.  

Може да се каже, че туристическите отношения са активни. През 2019 г. общо 151 160 туристи от Австрия са посетили България, това е 16 място сред всички партньори (и 9 място в ЕС). С  12.1% повече австрийци са дошли тогава у нас. За същия период 233 622 българи пък са посетили Австрия, което представлява ръст от 5.4% и 8 място като туристическа дестинация.

През миналата година австрийските туристи, посетили България за почивка и екскурзия, са 11 567.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във