Банкеръ Daily

Управление и бизнес

С 30% по-високи заплати ще получат работещите на първа линия в борбата с COVID-19

До края на 2020 г. в системата на българското здравеопазване ще влезе допълнителен финансов ресурс в размер на над 250 млн. лв. Ще има увеличение на заплатите на медиците, за да се гарантира човешкият ресурс в здравната система. Това съобщи новият министър на здравеопазването Костадин Ангелов по време на брифинг.

Работи се по обновяване на апаратурата и закупуване на лични предпазни средства в здравните заведения. 

С 30% ще се увеличат възнагражденията на хората, които работят на първа линия в борбата с епидемията. Сумата ще бъде изплатена със задна дата, като се очаква мярката да продължи да действа и през следващата година. 6000 души ще могат да се възползват от увеличението.

Ще има увеличаване на средствата по Наредба 3. Ще бъдат отпуснати 11,3 млн. лв. – 9,5 млн. от тях ще бъдат за 44 болници със структури, в които се лекуват пациенти с инфекциозни заболявания, включително и с COVID-19.

За общинските болници до края на годината ще бъдат отпуснати 19 млн. лв., които ще бъдат разпределени между над 70 лечебни заведения.

За НЗОК ще бъдат отпуснати допълнително 126 млн. лв. Ще има увеличение на клиничните пътеки със средно 10%. При недофинансираните пътеки процентът ще бъде по-висок, а при по-добре финансираните – по-нисък.

Отпускат се и туристически ваучери на стойност 210 лв. за медиците на първа линия в борбата с COVID-19.

До момента здравното министерство е закупило 317 апарата за дихателна реанимация. Предстои те да бъдат разпределени между университетските болници. Ще бъдат закупени и 133 такива апарата за общински болници.

По повод взетите от река Марица проби край Димитровград, здравният министър заяви, че е спряно е водопадаването към 30 кладенци по поречието на река Марица. Към настоящия момент няма опасност за живота и здравето на хората. Изследването и взимането на проби продължава и в момента/

Ангелов подчерта, че там, където питейната вода е спряна, ще бъдат изпратени водоноски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във