Банкеръ Daily

Управление и бизнес

С 25 млрд. евро ще се охарчи Германия за широколентов интернет

В рамките на следващите две години може да бъде осигурен достъп на широколентов интернет за 65% от домакинствата в Германия. По-нататъшното развитие на мрежата обаче, ще зависи от политическите рамкови условия.

Плановете на правителството предвиждат Германия да осигури широколентов достъп на територията на цялата страна до 2018 г., което ще й струва общо 25 млрд. евро. Според анализ на Европейската комисия осигуряването на широколентов достъп може да създаде повече от 2 млн. работни места в Европа и да доведе до увеличение на БВП най-малко с 636 млрд. евро за година. Изчисленията за Германия сочат, че изграждането на широколентова инфраструктура за достъп от следващо поколение ще осигури нови 968 000 работни места за периода 2010-2020 година. От друга страна България, ще изгражда същата интернет мрежа в срок до 2020 г., което е аванс от две години спрямо по-голямата и многолюдна Германия.

"10 милиарда евро са нужни само от федералното правителство, за да се постигне национално снабдяване на 90% от населението с бърза мрежа, осигуряваща трансфер на данни от 50 мегабита (Mbit) в секунда", обясни главният изпълнителен директор на Deutsche Telekom за Германия Ян ван Дам пред списание Focus. Той допълни още, че за да се достигнат последните десет процента от населението са необходими още 15 млрд. евро.

Тази сряда (20 август) ще бъдат представени плановете на федералното правителство за насърчаване на IT сектора. Конкретната стратегия и идеи ще бъдат представени от министърът на икономиката на Германия Зигмар Габриел съвместно с транспортния министър Александър Добринт и вътрешния министър Томас де Мезиер. Това е така нареченият "дигитален дневен ред", който е централен проект на голямата управляващата в Германия. Поставената цел е страната да има най-бързо растящата дигитална икономика в Европа.

Най-голямо препятствие на пазара в западната страна обаче, се явяват кабелните доставчици, защото този тип мрежи предлагат по-голяма скорост на достъп. Така например обичайните, които се предлагат на клиентите са от 150 мегабита в секунда, като без много усилия са възможни и 400 мегабита. За разлика от кабелните мрежи, според Ян ван Дам телекомът може да достигне максимална скорост от 100 мегабита в секунда дори след замяната на старата мрежа с DSL технология, което би струвало милиарди.

Facebook logo
Бъдете с нас и във