Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

С 237 млн. лв. ще модернизираме градския транспорт

Във Варна ще бъдат купени 15 нови екологични автобуси.

С 25 "интелигентни" пешеходни пътеки ще се гарантира по-голяма безопасност на пешеходците във Варна от догодина. Чрез система от датчици, вградени в пътната настилка, зебрите ще светят автоматично при появата на минувач на пътното платно. Те трябва да издържат на преминаването на камиони, снегопочистващи машини и друга тежкотоварна техника. Инсталирането на такива "умни" системи за безопасност ще стане със средства от оперативната програма "Региони в растеж".

С такива пари ще се подобри и диспечерската програма на крайморския град - светофарите ще се управляват в реално време, което ще облекчи трафика в пиковите часове. Ще се изграждат "зелени вълни" по кръстовищата, ще се ремонтират основни улици и булеварди, ще бъдат  купени и 15 нови екологични автобуси, като целият проект ще струва 37 млн. лева.

Варна е един от 39-те големи града, които модернизират градския си транспорт със средства от "Региони в растеж". Амбициозни са и проектите на останалите бенефициенти - община Сливен ще се сдобие с 27 дизелови автобуса, а Перник - с 15 автобуса на метан, които ще се движат по най-натоварените линии. В центъра на Русе пък ще бъде създадена нова пешеходна зона. Предвидена е и реконструкция на бул. "Придунавски", който ще стане двупосочен. Целта е така да се облекчи трафикът по малките улички. Предвижда се също монтиране на видеонаблюдение на възлови кръстовища, за да се постигне дистанционно регулиране на движението.

Общо 124 млн. лв. ще бъдат вложени и в транспорта на София.

През първия програмен период по линия на програмата "Региони в растеж" бяха вложени 413 млн. лв. за подобряване на транспорта в столицата, Бургас, Пловдив, Варна, Стара Загора, Русе и Плевен. Автобусният парк на тези градове тогава беше обновен със 192 нископодови автобуса и 64 тролейбуса. Изградени бяха скоростни отсечки с дължина 32 км, които осигуряват по-бързо придвижване на градските превозни средства. За насърчаване на алтернативните начини на придвижване бяха рехабилитирани и изградени 115 км велосипедни алеи. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във