Банкеръ Daily

Управление и бизнес

С 116 млн. лева от Брюксел ще се изграждат регионални иновационни центрове

Министерство на икономиката открива процедура по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ с бюджет от близо 116 млн.лв., чрез която ще бъде подпомогнато изграждането на регионални иновационни центрове. Те ще бъдат разпределени между шесте обособени региона, без област София-град, като идеята е да се финансират от един до три центъра във всеки един регион. 

"Конкурентната процедура ще подкрепи съвместни проекти, инициирани от най-малко 3 предприятия с висок иновационен потенциал в сътрудничество с научно-изследователско звено. Минималният размер на един проект е 1.5 млн. лева, а максималният - 7 млн. лева, като процедурата е с краен срок за подаване на проектни предложения до 20.01.2020 г.", каза зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова в Пловдив, където започнаха информационните дни по процедурата. 

Иванова посочи, че Министерството на икономиката през оперативтата програма подкрепя конкурентоспособността на местния бизнес чрез създаването на регионалните научно-производствени структури, а бизнесът и науката могат да създадат място, където една обща идея да се превърне в реалност. Бъдещите центрове трябва да бъдат в подкрепа на икономиката по места, като целта е чрез активизиране на сътрудничеството между науката и бизнеса да се модернизира производството. Особено важно е проектите да имат устойчивост и да продължат да функционират и след приключване на програмата.

Лилия Иванова съобщи, че до момента само в област Пловдив, приключилите проекти през този програмен период са 244 на обща стойност 151 млн.лв., а в изпълнение са 51 проекта, като размера на договорената финансова помощ по тях е около 39 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във