Банкеръ Daily

Управление и бизнес

С 10 млн. лева изграждат нов логистичен център в Божурище

Заместник-министърът на икономиката Калина Константинова и Веселин Стоянов, основател и управител на Transpress.

Общо 10 млн. лева ще инвестира водеща българска транспортно-логистична компания в изграждането на нов логистичен център в Индустриален парк "София-Божурище". Началото на строителните дейности бе дадено с първа копка от заместник-министъра на икономиката Калина Константинова и Веселин Стоянов, основател и управител на Transpress, съобщиха от икономическото министерство. По план модерната база трябва да заработи в края на 2022 година. Проектът е получил сертификат "Клас А" за инвестиция от Министерството на икономиката, като поетапно с реализацията му ще бъдат открити около 100 работни места.

"За мен е удоволствие да направим първа копка на новата модерна логистична база на компания, която продължава да се развива в трудни икономически условия.В лицето на държавата се надявам да продължавате да имате честен и лоялен партньор, заяви заместник-министър Константинова.

Управителят на компанията Веселин Стоянов отбеляза съдействието на институциите, в лицето на Министерство на икономиката и на Българската агенция за инвестиции за това, че са подпомогнали проекта със сертификат "Клас А".

Мащабната база ще бъде с обща площ 40 дка и 8 хил. кв. м застроена площ, която ще включва крос-докинг платформа и склад за обработка на товари, зона за разпределение на пратки и стоки, както и офисна част и център за обслужване на клиенти. Проектът предвижда изграждането на 60 рампи, което ще позволи едновременното товарене и разтоварване на 60 камиона с режим на работа 24/7 по стандартите за глобална компания. Проектът ще позволи да се обработват до 12 000 тона на денонощие, като паркинг зоната може да поеме до 100 камиона и 300 автомобила. С тези параметри логистичният център ще бъде без аналог у нас и с най-голямата крос-докинг платформа за обработка на палетни пратки.

 

Индустриален парк "София-Божурище"

е проект, в който вече са привлечени 35 инвеститори от страната и чужбина в редица сектори, включително автомобилна промишленост, високи технологии, складова и логистична дейност. Зоната предлага терени с изградена инфраструктура с възможности за електрозахранване, водоснабдяване, битова и дъждовна канализация, газификация, оптика.

Инвестиционните проекти в зоната надхвърлят стойност от 546.4 милиона лева.

Немската компания BHTC e първият инвеститор в „Индустриален парк София-Божурище“ – от 2013 година. Заводът й произвежда климатични системи за над 30 автомобилни компании от цял свят. Проектът на немската компания е за 150 милиона лева и разкрива 650 нови работни места.

Най-големият инвеститор в парка е датската компания JYSK. На площ от 300 000 кв. метра тя изгражда дистрибуционен център за Югоизточна Европа. Инвестиционният проект на датската фирма в парка край София възлиза на 200 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във