Банкеръ Daily

Управление и бизнес

РЗИ-Кюстендил назначава хора на ГКПП заради Covid-19

ГКПП Гюешево

Регионална здравна инспекция-Кюстендил набира допълнително хора за административно подпомагане дейността на служителите, осъществяващи граничен здравен контрол и спазване на противоепидемичните мерки срещу Covid-19 на ГКПП за периода на летния туристически сезон на 2021 година.

Те трябва да започнат работа от 15 юли и ще бъдат ангажирани до 30 септември, съобщават от дирекцията. 

Очаква се с тези назначения да се обезпечи непрекъснат денонощен режим на работа и изпълнение заповедите на Министъра на здравеопазването по отношение прилагане на противоепидемичните мерки за неразпространение на COVID-19, включително, вписване на данни, подпомагане дейността по издаване на предписания за карантиниране и други.

Досега по един служител на РЗИ-Кюстендил е бил на смяна на ГКПП-Гюешево, а на другия ГКПП-Олтоманци месеци наред не е имало екипи. Не бива да се забравя, че ГКПП Гюешево е разположен на пътя София - Скопие, който е част от паневропейския транспортен коридор №8  (Вльора - Тирана - София - Бургас - Азия).

Освен това работата през летния  сезон естествено нараства много - от Северна Македония ежедневно преминават много туристи, които са тръгнали към Черноморието.

Мярката е наложителна, тъй като българската страна е заинтересована от разширяването на деловите контакти между туроператорите от двете страни с цел увеличаването на туристопотока между Република Северна Македония и България.

През миналата пандемична година 48 000 македонци са посетили страната ни като туристи. Но преди това потокът е бил многократно по-голям. Например, в периода между 2016 и 2019-а по над половин милион граждани на западната ни съседка са посещавали България с цел туризъм.  

По брой чуждестранни граждани, посетили България, Република Северна Македония заема шесто място. Съседите ни пътуват безвизово за България (от 19 декември 2009 г.), което се наложи като предпоставка за ежегодния ръст на туристите от РепубликаСеверна Македония. Организирането на чартърни полети от София до Охрид и Скопие до Варна и Бургас или на самолетна връзка по направленията Скопие-София, Скопие-Варна или комбинирана Скопие-София-Варна, може да доведе до значително нарастване на туристическия обмен между двете страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във