Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

RWE ЩЕ Е ИНВЕСТИТОРЪТ ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ

Германската компания RWE бе избрана за стратегически инвеститор за 49-процентния дял в проекта за изграждане на АЕЦ Белене. Тя е получила 45 точки в конкурса, докато другият кандидат - белгийската Електрабел, е събрала 36 точки.
Критериите, по които са били оценявани офертите, са десет, със скала от 0 до 5. Част от тях са посочената премия, механизъм за коригиране на премията, капиталов ангажимент, участие в експлоатацията и поддръжката, ангажимент за изкупуване на енергията, съхранение на радиоактивните отпадъци и т.н.
Германците са предложили премия от 550 млн. евро с изричното условие, че парите трябва да се използват от НЕК само за покриване на капиталовите разходи по проекта. Те ще участват със собствени средства от 1.275 млрд. евро в новата фирма, която ще бъде създадена съвместно с електрическата компания.
От RWE са изразили готовност да участват и в предварителната поръчка на оборудването, чието производство изисква по-дълъг срок. Това най-вероятно ще стане чрез отпускане на корпоративен кредит от 300 млн. евро преди цялостното финансово приключване на проекта. Компанията е заявила ясно, че предпочита да се създаде дружество, което да продава на пазарни цени цялата електрическа енергия от централата и да има договори за продажба на тока за година напред.
До края на октомври е необходимо да се подпише акционерно споразумение, което ще влезе в сила непосредствено след това. Следваща стъпка ще е регистрирането на Енергийна компания Белене - което ще стане най-вероятно през ноември. На този етап въпросителната дали Електрабел ще се включи в начинанието. RWE може да покани белгийците за участие, но само ако условията в офертата им останат непроменени, а акционерното участие на НЕК се запази 51 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във