Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

РВД пак търси стопани за базите си

"Ръководство на въздушното движение" (РВД) обяви преди дни две нови процедури за избор на фирми, които да стопанисват станциите му в Банско и в черноморския курорт "Св. Константин и Елена". Още през есента на миналата година държавното предприятие се пробва да намери компании, които да поемат хотелиерското и ресторантьорското обслужване, рехабилитацията на гостите, поддръжката и експлоатацията на спортните обекти, грижите за вътрешното и външното озеленяване и т. н. Но след смяната на генералния директор Диян Динев с Цветан Дилов поръчките бяха спрени.


Причината за прекратяването на търга за курорта "Св. Константин и Елена" бе, че нито една от подадените оферти не е отговаряла на предварително обявените условия. Участниците в него трябваше да докажат реализирани постъпления от изпълнение на подобно обслужване в размер на не по-малко от 2 млн. лв. общо за последните три финансови години (2010, 2011 и 2012-а) Наред с това се изискваше да притежават валиден сертификат за въведена система за управление на качеството по EN ISO 9001:2008, както и редица други документи за правоспособност и професионална квалификация, съответстващи на всяка от изискваните услуги.


В новата поръчка базата в морския курорт вече се дава не за две, а за три години. Интересно е и че независимо от запазения обем от дейности и удължения с 12 месеца срок сумата, която ще получи изпълнителят, е намалена. Тя не е упомената изрично, но от гаранцията за участие може да се направи изводът, че става дума за около 1 млн. лв. без ДДС, докато преди бе с 200 хил. лв. повече. Намалено е и изискването за оборота - от 2 млн. лв. за последните три години на 1 млн. лева. Много е вероятно тези корекции да доведат до увеличаване на броя на потенциалните кандидати, които ще се включат в надпреварата.


Проверка на в."БАНКЕРЪ" в регистъра на обществените поръчки установи, че през 2012-а и 2013-а за поддръжката на базата на РВД в "Св. Константин и Елена" се е грижила "Фасилити Оптимум България" АД. Договорът й, който изтече в края на 2013-а, е бил за малко над 1 млн. лв. с ДДС, при изискван оборот от 1.5 млн. лева. Според информационната система "Дакси" собственици на по 45 % от акциите на фирмата са "Ей Джи Кепитъл" АД и регистрираната в Лихтенщайн компания "Ямас Естаблишмънт". Останалите 10% са в ръцете на Георги Павлов, който е и член на борда на директорите на дружеството.


Впрочем "Фасилити Оптимум България" обслужва и другата база на авиодиспечерите - в Банско. В края на 2011-а тя е сключила двугодишен договор на стойност близо 890 хил. лв. без ДДС за абсолютно същите дейности, каквито са разписани в поръчката й за крайморската база. Както вече споменахме, през миналата година за този възстановителен център също бе обявена процедура за избор на обслужваща фирма. Тя обаче бе прекратена поради установени нарушения, довели до значително ограничаване на броя на лицата, които могат да подадат оферта самостоятелно. С новата поръчка изискването за оборот за базата в Банско е намалено от 1.5 млн. лв. за последните три финансови години до 1 млн. лева. Освен това бъдещият мениджър ще бъде нает за 36 месеца, а не за 24, при все че отново ще получи за работата си около 1 млн. лева.


 


ПараметриБазата на авиодиспечерите в курорта "Св. Константин и Елена" край Варна е разположена върху терен с площ 10 890 кв. м и се намира на около 50 м от морето. Разгърната застроена площ е 5562 кв. м и включва 34 стаи и шест апартамента с общо 87 спални места, ресторант със 150 седящи места, дневен бар, кухненски блок, учебна, конферентна и интернет зали, фитнес, солариум, сауни, две стаи за масаж, хидромасажни вани, сервизни и др. помещения, закрит плувен басейн и малък външен детски басейн. Станцията се използва за почивка на служителите на РВД, провеждане на рехабилитационни и профилактично-оздравителни мероприятия, семинари, работни срещи и други.Учебно-възстановителният център в Банско заема терен с площ 4065 кв. метра. Сградният фонд е с 4693 кв. м разгъната застроена площ и включва 32 стаи и седем апартамента, ресторант с 80 седящи места, дневен бар за 30 души, кухненски блок, учебна и конферентна зала, фитнес, солариум, сауни, стая за масаж, хидромасажни вани и закрит плувен басейн. Отделно има двор от 1700 кв. м с голям открит паркинг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във