Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ръстът в заплатите на ИТ специалистите се дължи на технологиите и личния принос

Растежът на средната заплата на специалистите по информационни технологии у нас до над 3000 лв. е свързан с приходите на този тип компании, както и с начина за определяне на заплатите, който е релевантен на приноса на служителите и техния опит. Това отбеляза вицепрезидентът на една от най-големите софтуерни компании в България Progress Software Симеон Стойчев пред Bloomberg. Той изтъкна, че от 2007 г. насам секторът расте с двуцифрени темпове всяка година, а само през миналата година оборотът на ИТ компаниите е нараснал с над 32%, поради засиленото навлизане на технологиите. 

"Миналата седмица Световната банка откри център за споделени услуги. Аз лично в последните няколко седмици съм в контакт с няколко мултинационални компании, които обмислят навлизането си в България или разширяване на бизнеса си тук. Заплащането на труда на кадрите не е единствената атрактивна причина, която привлича, а и качеството на продукта, генериран от българските специалисти", заяви Стойчев. По думите му България, спрямо държави като САЩ и Великобритания, стои по-ниско по отношение на нетните възнаграждения.

"5 години след придобиването на компанията "Телерик" от страна на американската Progress Software продължаваме да инвестираме в екипа си в България в нови разработки. В момента офисът е най-големият глобално за компанията. Има всякакъв вид бизнес функции - софтуерни разработчици, маркетинг, продажби, човешки ресурси, информационни технологии", подчерта Стойчев. Той поясни, че в момента на фокус за компанията са технологиите, свързани с блокчейн, изкуствен интелект и машинно обучение; предоставянето на бързо и персонализирано отношение за решаването на бизнес проблеми; превенцията и анализът на потенциални заплахи, също и подобряване на бързината и достъпа на информационните услуги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във