Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ръстът на заетостта в България е слаб

Страната ни се нарежда на едно от последните места в Европейския съюз по показателя ръст на заетостта. Това се вижда от данните на Европейската статистическа служба "Евростат" за третото тримесечие на 2016 година.

През юли, август и септември заетостта в България се е понижила с 0.7% спрямо предишните три месеца. На годишна база понижението е още по-голямо – 1.0 на сто.

Най-голямо влошаване на трудовата заетост на тримесечна база е регистрирано в Латвия - понижение на заетостта с 1.5% и в Естония - спад от 1.0 на сто. Спрямо третото тримесечие на 2015-та най-значителен е спадът на заетостта в Румъния - с 1.4%, Латвия - с 1.1%) и в Естония - с 1.1 на сто.

Като цяло заетостта в Европейски съюз се подобрява, сочат данните на "Евростат". Броят на заетите и в еврозоната и на територията на Съюза се повишава на тримесечна база с 0.2%. Спрямо същия период на миналата година трудовата заетост расте съответно с 0.4 и 0.3 процента.

Според европейската статистика 232.5 млн. мъже и жени в целия ЕС са били трудоустроени през третото тримесечие на годината, от тях 153.4 млн. в еврозоната.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във