Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ръстът на разходите за здраве за 2020 г. ще бъде около 500 млн. лева

Бюджетът за здравеопазване за 2020 г. ще бъде разгледан следващата седмица в Министерски съвет, но при всички случаи мога да заявя, че ръстът на разходите за здравеопазване ще бъде около 500 млн. лева. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев по време на откриването на новия компютърен томограф в отделението по диализно лечение в МБАЛ – Добрич.  

"Само ръстът на средствата, предвидени за Националната здравноосигурителна каса е около 395 млн. лв. Ръст има и в бюджета на министерството, чрез който ще се осигури устойчивост на допълнителните разходи, които бяха направени от правителството през тази година. По бюджета на здравното министерство се предвиждат средства и за дейностите по трансплантация, както и за извършване на изследвания с NAT технология, като конкретните цифри ще бъдат известни след окончателно приемане на бюджета", каза Ананиев.

Министърът беше категоричен, че министерството инвестира в апаратура и техника, за да бъдат държавните болници конкурентоспособни и да гарантират на българските граждани навременни и качествени диагностика и лечение, съответстващи на най-високите стандарти в съвременната медицина. 

„За качеството на медицинската помощ, апаратурната и кадрова обезпеченост свидетелстват четирите отлични акредитационни оценки, които МБАЛ – Добрич е получила от създаването си като акционерно дружество до момента. Сигурен съм, че тази тенденция ще продължи и в бъдеще, защото вярвам в хората, които работят тук. Зная, че вие обичате своята болница и своите пациенти, борите се за тяхното здраве и така ще продължи и занапред“, посочи министърът.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във