Банкеръ Daily

Кофас:

Ръстът на цени на суровините засилва инфлацията

Чувствителното повишение на цените на суровините в Централна и Източна Европа /ЦИЕ/ оказва значително влияние върху маржовете и инфлацията. В България след понижение на цените от -5 на сто през 2020 г., от Кофас отчетоха рязко повишаване от 20 на сто през октомври 2021 г., което ще продължи и в началото на следващата година. Това съобщиха от Кофас - България.

В Унгария повишението е близо 15 на сто, а в Чехия показателят за нарастване на цените на суровините е най-нисък - близо 5,5 на сто, последван от Полша с 10 на сто за същия период. Експертите отчитат понижение на инфлацията в България през януари 2021 г., която достига дори отрицателни стойности. Процентът значително се увеличава през последното тримесечие на годината, като надхвърля 5 процента през септември 2021. Водещи по отчетена инфлация в ЦИЕ остават Румъния, Унгария и Полша, които достигат стойности от близо 7 процента през същия период тази година.

Данните са били оповестени на регионалния уебинар на Кофас ЦИЕ Топ 500, с участници Ярослав Яворски, главен изпълнителен директор на Кофас за Централна и Източна Европа, Дорота Анготи, директор Бизнес информация и Услуги в ЦИЕ и Грегорж Шилевич, главен икономист на Кофас за Централна и Източна Европа, информира БТА.

"Чувствителното повишение на цените е продиктувано от глобалното търсене и високите цени на електроенергията, които са се повишили с близо 180 на сто през януари 2021 г. в сравнение със същия период през изминалата година. Отчетохме 80 процента ръст на цените на металите в началото на годината, последвани от цените на индустриалните материали. Най-ниско покачване се отчита при селскостопанските суровини - близо 30 на сто за 2021 г.", коментира Грегорж Шилевич.

Facebook logo
Бъдете с нас и във