Банкеръ Daily

На годишна база:

Ръст с близо 5% на строителството у нас през май

На годишна база строителството у нас записва ръст за трети пореден месец, като през май той е 4.6 процента. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

 

Положителният темп се определя повече от инфраструктурното строителство, което е нараснало с 8.8%, докато при сградното строителство покачването е по-минимално с 1.5 процента.

На месечна база обаче строителната продукция отчита спад от 2.4%. Той се определя от свиването на гражданското и инженерно строителство с 2.5%. Сградното строителство също е надолу с 2.3%.

Произведената строителна продукция през минимален също бележи спад на месечна база от 0.1% и през април, а гражданското и инженерно строителство, в което влиза и строителството на инфраструктура, отбелязва първия си месечен спад от януари насам.

За гражданското и инженерно строителство това е десети пореден месец на годишен растеж, макар че през май той се забавя значително спрямо двуцифрения скок от 20,3% и 16% съответно през април и март.

Строителният сектор не получи забрана да работи по време на извънредната обстановка, но все пак несигурността заради пандемията стана причина за известно забавяне на темпото, което обяснява и стабилния скок на годишна база през март и април от съответно 7.7% и 12%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във