Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ръст с 28.1% отчита производството на оранжерийни зеленчуци

Общото производство на оранжерийни зеленчуци у нас бележи ръст с 28.1 % за миналата година спрямо 2017-а. Това отбеляза заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева при откриването на първия семинар на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) на тема: "Интегрирана растителна защита в оранжериите", който се провежда в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на агроминистерството. Количеството, произведени оранжерийни зеленчуци през миналата година е в размер на 130 900 тона. Към момента общата оранжерийна площ в страната е 916 хектара. "Заявените площи с оранжерийно производство в кампанията по Директни плащания за 2019 г. са в размер на 765 ха, а през 2015 г. те са били 588 ха", съобщи заместник-министъра. По думите й, оранжерийното производство дава възможност за по-продължително, устойчиво и ритмично снабдяване на пазара с прясна продукци.

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите е запознала присъстващите и с хода на дебата за бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 година. До края на годината трябва да бъдат  готови трите SWOT анализа. "Единият вече беше представен и  скоро ще бъде финализиран. В началото на декември планираме представяне на SWOT анализа за околна среда и климат, който се изготвя от Аграрния университет в Пловдив", поясни Кръстева. Според нея в дебата заедно с бранша трябва да бъдат вземани правилните решения за модерно, конкурентноспособно и устойчиво земеделие.

Заместник-министър Кръстева е категорична, че по отношение бъдещето на Общностната политика в областта на земеделието, България настоява за приемливо решение по отношение схемите за преходна национална помощ. Държавите членки трябва да разполагат с достатъчно свобода, за да вземат решения относно разработване на ефективни мерки. Като пример тя посочи, че обвързаната подкрепа е изключително важен инструмент за България. Той позволява финансиране на сектори и производства, които имат жизненоважна необходимост от такава подкрепа. „България не може да приеме предложеното от ЕК намаление в размера на финансирането за обвързана подкрепа, което би намалило подпомагането за секторите на животновъдството и плодовете и зеленчуците, които в настоящия период са обект на такова подпомагане.  За нас оптималните нива на обвързана подкрепа са 18% + 2% за протеинови култури, особено ако не се намери начин за запазване на преходната национална помощ”, посочи зам.-министър Кръстева.

В първия по рода си семинар на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция участие взе и ректорът на Аграрния университет в Пловдив проф. Христина Янчева. Тя заяви, че 2020 г. е обявена за година на растителното здраве. "Темата на днешния семинар е изключително важна, тъй като растителната защита е сред основните проблеми на всички производители", каза още тя.
От своя страна председателят на Управителния съвет на Асоциацията Йордан Кръстанов е поел ангажимент оттук нататък да организира подобни семинари, които ще допринесат за модернизирането на производството на оранжерийни зеленчуци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във