Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ръст от 60.8% на стокообмена ни с Република Корея

През 2017 г. двустранната търговия между България и Република Корея е на стойност 175.1 млн. щ.д. Докато през първото тримесечие на 2018 г., стокообменът между България и Република Корея е на стойност 59.4 млн. щ., отбелязвайки 60.8% ръст спрямо същия период на 2017 г., в това число 14.1 млн. щ. д. износ от България (увеличение от 84% спрямо същия период на 2017 г.) и 45.3 млн. щ.д. внос от Корея (увеличение от 54.8% спрямо същия период на 2017 г.). Тези данни представи в Сеул заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на среща с Канг Сунг-Чун, заместник-министър на търговията, индустрията и енергетиката на Република Корея.

Борисов подчерта, че за периода 1996 г. – 2017 г. нетният поток на преките инвестиции от Република Корея в България възлиза на 230.6 млн. евро. „Разглеждаме като особено важно двустранното инвестиционно сътрудничество, особено в привличането на инвестиции в областта на производството“, заяви Борисов. Той допълни, че налице са многообразни форми на сътрудничество, като перспективна такава е участието на корейски фирми в българските индустриални зони, както и производствени компании с експортна насоченост към европейския пазар.

Икономическият зам.-министър изтъкна, че важен приоритет за българската страна е привличането на корейски инвестиции в сектори, като електроника и електротехника, автомобилостроене, информационни и комуникационни технологии, и др. „Бихме искали да привлечем вниманието на корейските компании върху съществуващите възможности за създаване на R&D център в България в областта на автомобилната електроника, автомобилния софтуер, електрическата мобилност“, допълни Борисов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във