Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ръст на строителството в България през февруари

Продукцията в строителния сектор на ЕС се понижи през февруари 2021 г., заличавайки слабото нарастване през януари, показват данни на Евростат, които потвърждават, че строителният сектор продължава да страда от коронавирусната пандемия. Въпреки това в рамките на България обаче строителството през февруари отбеляза слабо повишение за пръв път от септември 2020 г. насам.

Строителството в ЕС се сви през февруари с 1,6% спрямо януари, когато нарасна с 1,0%, докато в рамките на еврозоната се понижи с 2,1% след повишение с 0,8% през първия месец на годината.

Продукцията от гражданското и инженерно строителство в ЕС се понижи с 1,3%, а в еврозоната с 1,6%, докато сградното строителство спадна съответно с 1,3% и с 1,9 на сто.

Най-силен спад през февруари отбеляза строителството в Унгария (спад с цели 11,7%), следвана от Полша (с 6,9%), Франция (с 6%) и Словакия (с 6%). В същото време повишение беше отчето единствено в четири членки на ЕС, като най-солидно беше в Швеция (скок с 9,2%), следвана от Австрия (с 8,8%), Румъния (с 2,3%) и България (с 0,2%).

Спрямо година по-рано продукцията в строителния сектор на ЕС и еврозоната се понижи през февруари съответно с 5,4% и с 5,8 на сто.

Най-силен спад на годишна база в строителството беше отчетен в Словакия (спад с 24,4%), Полша (с 18,1%) и Испания (със 17,1%),  докато най-добро повишение беше отчетно в Швеция (растеж с 5,8%), Австрия (с 3,6%) и Румъния (с 1,6%), информира БНР.

Според същото проучване на Евростат строителството в България отбеляза слабо повишение с 0,1% през февруари спрямо януари, когато се сви с 0,8%. Това представлява първо нарастване на строителството в нашата страна от септември 2020 г. и едно от четирите повишение в рамките на целия Европейски съюз.

На годишна база продукцията в българското строителство се сви през февруари с 4,2% след понижение с 5,6% през януари, запазвайки негативната тенденция от началото на миналата година и след резките спадове през март, април и май 2020 г. съответно с 13,8%, с 15,5% и с 14,0%, когато бяха в сила най-ограничителните мерки за борба с пандемията COVID-19.

Facebook logo
Бъдете с нас и във