Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ръст на сделките и стабилни цени на луксозните жилища

Повишеното внимание към дома и качеството на живот по време на пандемията доведоха до активно търсене в луксозния сегмент на пазара на жилищни имоти. В условията на работа от вкъщи и две вълни на локдаун, хората от средната и над средна класа все по-често се замислят за покупка на къща или смяна на сегашното жилище с по-широко или по-функционално.

Като следствие от това пазарът на луксозни имоти в София запази динамиката си и показа ценова стабилност дори през трудната 2020 г., сочат данните на Unique Estates. Компанията отбелязва ръст през второто  шестмесечие на запитванията и продажбите в сравнение с предходната година както в сегмента на къщите, така и в този на луксозните апартаменти.  

Наблюдава се тенденция към засилено търсене на ново строителство, като кварталите с такова се радват на повишен интерес от купувачите. Тяхното внимание трайно се измества към имоти в полите на Витоша и в някои от бързо развиващите се южни райони на София. Предвид активното търсене и по-бавните темпове на започване на ново строителство, очакванията са за балансиран пазар през настоящата година и дори за леко покачване на цените.

Търсене и предлагане

Пазарът на луксозни имоти показа висока активност през изминалата година. "За десет месеца регистрирахме същия брой сделки, както за цялата 2019 година. Първоначално, след затварянето през пролетта имаше известно стъписване сред купувачите, но впоследствие много от тях установиха, че не могат да очакват голям спад на цените и търсенето се нормализира“, обобщава Светослава Георгиева, оперативен директор на Unique Estates.

Данните на компанията показват и по-кратки срокове за взимане на решение. През последните месеци до сделка се е стигало в рамките на една до пет седмици от момента на заявен интерес при традиционно значително по-дълги срокове в сегмента на луксозните имоти. В много случаи жилища в строеж се продават още на фаза проект, което също е нетипично за този пазар.

Повишеното внимание към дома

и качеството на живот доведе до активно търсене в сегмента на луксозните имоти. Новото строителство се налага като предпочитана категория в сегмента на луксозните имоти, особено сред по-новите поколения купувачи. Все по-активни са хората от милениал поколението, които предпочитат къщи или апартаменти в малки бутикови сгради или в затворени комплекси в южните райони на София, както и в полите на Витоша.

Освен традиционните клиенти от корпоративния сектор, интерес за покупка през последните месеци проявяват и българи живеещи в чужбина. Много хора в предпенсионна възраст също се оглеждат за инвестиция в луксозен имот, търсейки стабилно и доходоносно вложение за спестяванията си.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във