Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ръст на промишленото производство у нас, при стагнация в строителството и търговията на дребно

Последните данни на Националния статистически институт за октомври 2019 г. показват ръст на промишленото производство в България за втори пореден месец, минимално повишаване в строителството и леко свиване на търговията на дребно.

Индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладени данни, нараства през октомври с 1,1 на сто спрямо предходния месец, когато се повиши с 0,7%. На годишна база календарно изгладеният индекс на промишленото производство нараства с 1,7% след минимално повишение от 0,1% през септември, като това представлява най-солиден растеж от април насам.

На годишна база е отчетено увеличение в добивната промишленост - с 9.4%, и в преработващата промишленост - с 2.5%, а спад - при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6.8%.

Междувременно индексът на НСИ за продукцията в сектор "Строителство" се повишава минимално през октомври с 0,1% спрямо септември, когато отчете ръст от 0,7%. На годишна база нарастването на строителната продукция през октомври 2019 г., изчислено от календарно изгладени данни, се определя от положителния темп при сградното строителство, където ръстът е със 7.9%, докато при гражданското/инженерното строителство е регистрирано намаление с 3%.

В същото време през октомври търговията на дребно запазва нивото си от предходния месец, след стагнация през септември и регистриран спад от 0,3% през август. На годишна база търговският оборот се увеличава през октомври с 1,2%, отбелязвайки най-слабо повишение от юли насам.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във