Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ръст на продажбите на имоти в София

Продажбите на имоти в столицата са нараснали с 11.6% на годишна база през третото тримесечие. Това сочи анализът на агенцията Bulgarian Properties по данни на Агенцията по вписванията. За изминалите три месеца в София са вписани 5 063 продажби, което прави по около 84 продажби среднодневно на база работните дни за периода, коментира Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на агенцията.

Така периодът от юли до септември на 2014 г. се превръща в най-силното трето тримесечие за имотния пазар в София от 2008 г. насам. Същевременно, в продължение на вече две години наблюдаваме непрекъснато годишно нарастване на продажбите в София за всяко тримесечие, което показва, че възстановяването на пазара в София е устойчиво.

Не толкова оптимистични са данните за продажбите общо за страната, както и за областните градове според анализа на агенцията. Обемите продажби намаляват с 3% в страната, а в областните градове – с 0.15 на сто.

По отношение на областните градове следва да се отбележи, че продажбите във Варна нарастват с близо 3 на сто. Това е положителен сигнал за раздвижване в морската столица, след като пазарът там беше в период на затишие, докато основният интерес беше насочен основно на юг.

В същото време Пловдив бележи ръст за поредно тримесечие - продажбите там са нараснали със 7.5 процента.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във