Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ръст на приходите на Fintech компаниите въпреки COVID кризата

В CОVID кризата има увеличение на приходите на Fintech компаниите, за разлика от други сектори. Това заяви Георги Пенев, директор на Българската Fintech асоциация, която само преди два дни представи ежегодния си доклад, който има за цел да покаже развитието на бранша в страната.

"Използваме финансовите отчети на Fintech компаниите и вземаме информацията от годишните финансови отчети и на базата на тях, след това правим определени умозаключения", каза Пенев. 

Според доклада, средната заплата в сектора е около 3900 лв., което е два пъти и половина по-висока от средната за страната, коментира той пред БНР. 

Експортният потенциал при Fintech компаниите е 70-80%, спрямо едва 20 % от останалите български компании, които имат продукти и услуги достатъчно добри, за да отидат на чуждестранните пазари.

"Развивайки тази индустрия, ние правим цялата си икономика все-по експортно ориентирана", заяви още Пенев.

Въпреки пандемията общите и оперативните приходи на индустрията се увеличават и достигат връх от съответно 1.4 млрд. лв. и 1.063 млрд. лева. Като постижение е посочено, че 44% от всички заети във финтех индустрията в България са жени, а 62% от компаниите имат поне една жена член в съвета на директорите.

От асоциацията отчитат, че през последните две години 32.2 милиона евро са инвестирани в български финтех малки и средни предприятия. Повече от 6 милиона евро дойдоха от 5 български инвеститори, които видяха потенциала в повече от 10 финтех малки и средни предприятия.

Подчертава се също така, че Европейската комисия работи по стратегия за цифрово финансиране и законодателни предложения за пазарите на крипто активи, както и по закон за цифрова оперативна устойчивост. Обновена е и стратегията за модерни и безопасни плащания на дребно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във