Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ръст на преките инвестиции у нас със 700 млн. лева

През второто тримесиче на годината в сравнение със същия период на 2020 г. у нас е регистриран ръст на преките инвестиции по отношение капиталообразуването на основни активи в размер на 700 млн. лв. Това каза пред журналисти в Благоевград министърът на икономиката Даниела Везиева. 

 

"Когато сравняваме данни, трябва да сравняваме еднакви по вид данни. Не знам как се е получило числото, което бе съобщено за спад на преките инвестиции и аз не го приемам. Това са прогнозни стойности на БНБ, но те продължават да се анализират 15 месеца", така Везиева коментира изнесените данни от БНБ за драстичен спад на преките инвестиции у нас.

Министърът днес се срещна с кмета на Благоевград Илко Стоянов,с който обсъдиха възможностите за икономическото развитие на общината. Поставен е основен акцент върху идеите за развитието на града чрез изграждането на Индустриална зона, както и чрез развитието на различни видове туризъм. А от своя страна Везиева заяви, че служебното правителство ще направи всичко възможно, за да помогне. 

"Съвместно с екипа на общината ще направим най-правилната инвестиционна политика. Тук има потенциал за креативна и рекреативна индустрия, за туризма, балнеолечение и развитие на ИТ сектора", допълни министърът.

Обсъждана е била и инициативата "Общини без корупция". "Предстои да бъде създадена междуведомствена група с участието на всички заинтересовани страни, която да изработи критериите и методологията. Идеята на тази инициатива е да се направи анализ на общините, така че те да получат съответстващи сертификати - какво е усещането на гражданите. Целта е всички общини да стартират от ниво нулева корупция", отбеляза служебният министър. Кметът Илко Стоянов подкрепя инициативата и смята, че критериите трябва да бъдат определени от медиите и обществеността.

Министър Везиева е в Благоевград по повод откриването на ново предприятие за производство на протези, немска инвестиция. Там вече работят около 200 души, предстои до края на годината да се назначат още 100.

"Проектът е стратегически за вашия район, защото е завършен цикъл на производство. Аз се надявам той да е първия от многото", каза тя.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във