Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ръст на онлайн търговията с над 40% през август

Онлайн търговията у нас набира скорост. През август е отчетен ръст при онлайн продажбите  с 43.1%. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ)

През август оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, намалява с 12.2% в сравнение със същия месец на предходната година. 

Спад е отчетен дори при продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия - със 17%, при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали спадът е с 18.5%, а при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - 5.7%.

На фона на нарастващата безработица очаквано по-значително понижение при нехранителни стоки има при продажбите на облекло и обувки - с 22.1%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 9%, и търговията на дребно в неспециализирани магазини с разнообразни стоки - със 7.3%.

Спрямо юли обаче търговията на дребно расте с 4% при нехранителните стоки, с 2.9% при хранителните и с 1.6% при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 1.6%. Продажбите на компютри и друга подобна техника също растат - с 9.2%, а онлайн покупките - с 9%.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във