Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ръст на цените на жилищата у нас

Цените на жилищата в България са се повишили с 10 на сто, а интересът към тях продължава да нараства. Това заяви Георги Павлов, анализатор недвижими имоти за случващото се на пазара.

Причина за тези процеси са отрицателните лихви по банковите депозити. Именно заради това много хора решиха да инвестират в недвижими имоти, а корона кризата повишиха изискванията към жилищата.

"Това увеличи търсенето на жилищата. Все повече бизнес сгради започват да променят функционалността на имотите си към такива за живеене, за апартаменти. Много се търсят и къщи – в селата, в градовете", поясни още  Георги Павлов пред БНР.

Цените на жилищата растат силно в почти всички големи икономики след коронавирусната пандемия, като постигат най-големия скок от над две десетилетия и съживяват притесненията за икономиката заради потенциални заплахи за финансовата стабилност, пише Financial Times.
"Изключително благоприятните финансови условия" с рекордно ниските лихви дават тласък на жилищните цени с необичайно бърз темп през период на слаба икономическа активност, казва Клаудио Борио, ръководител на паричния и икономически отдел в Банката за международни разплащания – банката на централните банки.
От 40-те страни, включени в данните на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), само три са отчели спад на цените на жилищата в реални изражения през първите три месеца на тази година.
Исторически ниските лихви, натрупаните спестявания по време на блокадите и желанието за повече площ, тъй като хората работят от вкъщи, стимулират тенденцията, отбелязват анализатори.

През първото тримесечие на 2021 г. ръстът на цените на жилищата в страните от ОИСР е достигнал 9,4% на годишна база - най-бързия темп от 30 години насам. Това се случва на фона на ръста на икономиките след тежката рецесия от миналата година заради коронавируса. Денис Иган, заместник-директор на макрофинансовото подразделение в отдела за анализи на МВФ, отбелязва "силния ръст на цените на жилищата през последната година в повечето части от северното полукълбо".
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във