Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

РУСНАЦИТЕ СЪЩО ЗАТЯГАТ КОЛАНИТЕ

Елена Некрасова е в шок - преди седмица 25-годишната адвокатка е загубила работата си в голяма компания за лизинг на автомобили и имоти в Санкт Петербург. Директорът ми каза, че решението е взето от антикризисния отдел - обяснява тя. - А аз дори не знаех, че имаме такъв.
Въпреки че Кремъл и държавните медии омаловажават последиците от глобалната финансова криза, Русия започва да усеща истинския мащаб на икономическия спад под формата на загуба на работни места и свиване на производството.
Секторът, в който работех, е в криза и всички компании съкращават персонала си - продължава разказа си младата рускиня. - Имам някакви спестявания, но те ще свършат до края на годината.
Паниката, обзела Русия по време на финансовата криза през 1998-а, още я няма, но общественото доверие започва да се топи. Третият най-голям производител на никел в страната - Уфалейникел, обяви, че ще се освободи от 400 работници, след като цените на метала се сринаха. Мениджърите на фирмата обясняват, че продажната цена от 8000 щ. долара за тон е по-малка от една трета от разхода за производството на същото количество в завода в Урал.
Русская медная компания (РМК), която контролира 14% от местния пазар на рафинирана мед, потвърди, че заради падащите цени замразява всички свои инвестиционни проекти за 2009 година.
Ресторантите в Москва спряха да приемат кредитни карти от клиентите си, а регионалните управи се заеха да съкращават администратори. След седем години огромен растеж на гърба на високите цени на нефта и базовите стоки и стремително възвръщане на ролята на велика сила на световната сцена руската икономика започва да показва признаци на слабост.
Агенцията за прогнозиране на риска Стратфор (Stratfor) коментира, че Русия преживява всестранен отлив на чуждестранни капитали, регистриран след войната в съседна Грузия и набрал скорост, когато инвеститорите изгубиха доверие в руските фирмени и държавни облигации. От август досега акциите, притежавани от руските олигарси, са изгубили 230 млрд. щ. долара от стойността си. Магнати като Олег Дерипаска, теглили кредити, обезпечени с акции, бяха принудени да продават активи, когато банките си поискаха обратно парите. Руската централна банка беше принудена да въведе отново ограничения върху дневната търговия с местната валута, за да предотврати спекулациите около бързо обезценяващата се рубла.
Кремъл, който по-рано задели 200 млрд. щ. долара под формата на кредити, данъчни облекчения и други мерки, за да помогне на частните компании, беше принуден да обяви нов пакет от спешни мерки.
Първият вицепремиер Игор Шувалов отбеляза, че правителството ще подкрепи цените на имотите, като купи новопостроени апартаменти от строителните компании за социални жилища. Подкрепа беше предвидена и за банките.
Повечето руснаци остават встрани от последиците от падащите пазари, тъй като едва 3% от населението притежава акции. Анализатори обаче смятат, че средната класа също може да бъде ударена скоро, ако се сбъднат прогнозите за увеличение на инфлацията до 13%, когато държавата налее пари в икономиката.
В опитите си да овладеят разходите все повече фирми прибягват до съкращаване на персонала. Седем от колегите ми бяха освободени само през последните седмици - разказва 26-годишна главна счетоводителка в търговско дружество в Екатеринбург. - Моята заплата беше намалена с 10 хил. рубли. Началникът ми каза, че няма избор, защото финансовата криза е засегнала нашия бизнес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във