Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Руснаците ни изпратиха още оборудване за АЕЦ "Белене"

"Гьолът" АЕЦ "Белене" изглежда отново става актуален.

Втория корпус на реактора за АЕЦ "Белене" е успешно изпратен към България. Това съобщи през седмицата производителят - "Ижорските заводи", влизащ в руската група "Обединени машиностроителни заводи" (ОМЗ). Посочва се още, че съгласно договора от 2008 г. са изработени два комплекта реакторно оборудване за българската атомна централа, в това число два корпуса за атомни реактори, вътрекорпусни устройства, връхни блокове, компенсатори на налягането, хидроакумулатори на системата за активно охлаждане на активната зона на реактора и др. След приключване на изработването им въпросните елементи са се намирали на отговорно съхранение в предприятието.

След като в края на 2016-а представители на българската страна са инспектирали оборудването, е започнала подготовка по изпращането му към пристанището на Санкт Петербург. Първият корпус бе натоварен за България през февруари тази година.

Седмица преди споменатата информация представители на "Росатом" се срещнаха с премиера Бойко Борисов, а министърът на енергетиката Темнужка Петкова обяви, че се водят разговори за евентуалното оползотворяване на частите. "Склонни сме да обсъждаме всякакъв вариант, който би довел до оползотворяване на оборудването по най-добрия начин за България, понеже нямаме право на втора грешка", каза тогава тя. 

В тази връзка се очаква и официалното представяне на анализа на БАН, за който се разбра, че ще очертае сериозен дефицит на нови мощности не само у нас, а и в целия регион. "Като стане ясен докладът, в много кратък срок ще стане отделянето на пасивите и активите на АЕЦ "Белене" в проектна компания и до края на годината ще има ясна концепция какво се прави по проекта", обясни преди дни Петкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във