Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

РУСНАЦИТЕ ИСКАЛИ 60% ОТ БУРГАС - АЛЕКСАНДРУПОЛИС

Три руски държавни компании - Транснефт, Роснефт и Газпромнефт - ще държат 51% от акциите на компанията, която ще осъществи проекта за изграждане на петролопровода Бургас - Александруполис. Останалите 49% ще получат България и Гърция, но все още не е ясно в какви пропорции двете държави ще си разпределят този пакет. Това съобщиха в петък (6 октомври) руските информационни агенции след срещата на министър-председателя Михаил Фрадков с гръцкия му колега Константинос Караманлис. Това е много важен проект за обезпечаването на енергийната безопасност на цяла Европа. Той ще допълни действащите маршрути, ще диверсифицира доставките на нефт и ще даде нови възможности на европейските потребители и доставчици, е заявил главата на правителството в Кремъл, цитиран от РИА Новости.
Гръцкият вестник Етнос пък твърди, че окончателното решение за процентното участие на трите страни по проекта било 51% за Русия и по 24.9% за България и Гърция, въпреки че София искала по-голям дял. Според изданието заради предстоящите президентски избори в България на 22 октомври следващата тристранна среща на ресорните министри се отложила за ноември. Трите правителства правели внимателни стъпки, за да не дразнят българските избиратели, твърди Етнос.
Според в. Катимерини преговорите за процентното участие в Бургас-Александруполис все още били открити, но са поели по верния път.
Друг гръцки вестник - Имерисия, пък заявява, че са се появили трудности за подписване на споразумението за строителството на петролопровода. Русия прави стъпка назад за Бургас - Александруполис, твърди изданието и допълва, че руският премиер е показал достатъчно ясно, че реализирането на проекта се свързва с подкрепата на Атина в разговорите между ЕС и Москва за енергоносителите, членството в различни структури и т.н.
Според вътрешни източници на вестника руските компании претендирали делът им в бъдещото съоръжение да е над 60 процента. В края на тази година или в началото на следващата ще се подпише междудържавното споразумение, за да започне строителството на тръбопровода, твърди Имерисия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във