Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

РУСНАЦИ ЩЕ ИЗБИРАТ С КОНКУРС НАШИТЕ ФИРМИ ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ

Над 20 български фирми са кандидати да помагат на Атомстройекспорт при изграждането на АЕЦ Белене, ако руснаците спечелят конкурса. Това съобщиха през седмицата в Москва представители на ръководството на руската компания. Заявления да участват в изграждането на втората атомна като подизпълнители са заявили Риск Инженеринг, Атомтоплопроект, Енпроконсулт, Електрически системи, Електроенергопроект, Енемона, Заводски строежи Козлодуй, Енергостроймонтаж Инженеринг, Енергоремонт холдинг, Евростарс, Атоменергомонтаж, Интерприбор сервиз, Просервиз - НТ, Тита консулт, Бесттехника и ко и др.
Руснаците ще изберат с кои фирми евентуално ще си партнират, след като преценят потенциала на всяка от тях. След това ще подберат партньорите си чрез конкурси. Нашите компании ще могат да се включат в изработката и монтажа на люкове и врати, системи за биозащита и подемно-транспортни дейности.
Стана ясно още, че в офертата на руснаците се предлагат два основни варианта на централата. Единият е дострояване на първия реактор с досегашното оборудване (модел B-320), а вторият блок да бъде съоръжен с по-съвременната технология B-466. Другата алтернатива е строителството да започне на чисто, като и двата блока ще са изградени с 1000-мегаватовите B-466. Като резервен вариант Атомстройекспорт е оставила и възможността централата да се изгради по т.нар. островен подход, при който също ще може да бъдат използвани доставеното на площадката оборудване и строителни конструкции. Руснаците обаче признаха, че е малко вероятно да бъде избран именно той.
В зависимост от желанието на поръчителя ще изберем един от двата варианта. Но у нас все повече се налага впечатлението, че страната ви предпочита блокът да бъде достроен. Досегашният ни опит е показал, че във финансово отношение разликата в качеството между дострояването и изграждането на нов реактор е не повече от 4 на сто, заяви Генадий Нефьодов, съветник на президента на Атомстройекспорт.
Руснаците обещават да изградят първия блок на АЕЦ Белене за четири години с дострояване. В този случай той ще е точно копие на сега действащите хилядници на централата ни в Козлодуй, а гарантираният от Атомстройекспорт срок на експлоатация на двата блока при дострояването е 40 години. Ако пък бъде предпочетено ново съоръжение, пускането на първия реактор ще се забави с 12 месеца, но ще бъде използван осъвремененият вариант на ВВЕР - 1000 B-466, а гарантираният срок за експлоатацията му ще е 60 години.
Според руснаците цената на електроенергията, която ще произвежда АЕЦ Белене, ще е под 4 евроцента за киловатчас. Каква точно ще е тя ще зависи от избора на българската държава. Правителството ни трябва да обяви окончателното си решение до юни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във