Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Руският олигарх Дерипаска налива 200 млн. долара в САЩ

Руският гигант "Русал" прекара по-голямата част от миналата година под санкции от САЩ. Сега обаче компанията на руския олигарх Олег Дерипаска ще инвестира 200 милиона долара в нов проект в Кентъки.

Руската компания иска да вземе 40% дял в проекта, който се ръководи от стартиращата американска компания Braidy Industries. Заводът следва да произвежда метал за автомобилния сектор и дори за совалки. 

Инвестицията идва, след като Министерството на финансите на САЩ през януари отмени санкциите срещу "Русал", "Ен + Груп" и още една фирма, свързана с руския олигарх Олег Дерипаска.

Американското министерство на финансите санкционира тези компании заради тяхната собственост и контрол от Дерипаска, а не за поведението на пазара. 

Дерипаска, който се смята за близък до руския президент до президента Владимир Путин, бе обект на санкции заради потенциалната руска намеса в изборите през 2016 г.

Той има делови отношения с бившия председател на кампанията на Тръмп - Пол Манафорт, който бе осъден за данъчни измами.

"Русал" е готова да инвестира в Кентъки въпреки наложените от Тръмп по-високи мита за внос на стомана и алуминий. 

Ръководители на двете компании заявиха в съвместно интервю, че планират да платят тарифата за доставка на руска стомана. Те казаха, че мащабът на операцията ще спомогне за намаляване на разходите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във