Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Руският фаворит продължава в търга за отклонението на "Турски поток"

Две компании продължават в процедурата за разширение на газопреносната инфраструктура до българо-сръбската граница. Това стана ясно след като в пътък, след като бяха отворени ценовите оферти в обществената поръчка с наименование: "Доставка на необходимите материали и оборудване, инвестиционно проектиране - фаза работен проект, изграждане и въвеждане в експлоатация на обект: "Разширение на газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз" ЕАД паралелно на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница", етап: "Линейна част" и референтен номер: 180-100 на "Булгартрансгаз" ЕАД.

Първата допусната фирма е "ДЗЗД Консорциум-Газово развитие и разширение в България ГРРБ". Тя обещава 250 дни за изпълнение на проекта при цена от 2.4 млрд. евро. При максимално допустим срок от 615 дни стойността е 1.60 млрд. евро.

Вторият кандидат е арабско-италианския консорциум "Аркад". Тя предлага при максимално допустим срок от 250 дни за изпълнение цената е 1.29 млрд. евро. При максимално допустим срок от 615 календарни дни общата стойност е 1.10 млрд. евро. Припомняме, че три фирми, допуснати в търга на "Булгартрансгаз" ЕАД, заявиха желанието си за построяването на българския участък на газопровода "Турски поток".

На пръв поглед офертата на "Аркад" изглежда по-изгодна. Но по-интересен несъмнено е първият кандидат. В него участват "Консорцио Варна 1“, регистрирано в Парма, Италия от местните "Бонатти С.П.А" и "Макс Щрайхер С.П.А" и "Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л. – клон България" на регистрирано в Люксембург дружество. 

Представител на "Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л. – клон България" е Андрей Зимин. Любопитното е, че той е част от управлението на "Трубная Металургичная Кампания" (ТМК). Пресата в Русия в аванс написа, че "Газпром" е посочил ТМК за свой фаворит в търга.

Данните в мрежата показват, че фирмата е основана през 2001 г., а персоналът й наброява 45 000 служители. Водещ акционер в нея е Дмитрий Пумпянски, чието състояние възлизало на над 2 млрд. щ. долара. Фирмите на Пумпянски са сред големите изпълнители на държавни поръчки в Русия - по информация на Forbes договорите им с руската държавата за 2018-а възлизат на над 2.5 млрд. долара. 

Източниците на руското издания РБК твърдят също, че Пумпянски ще достави за българското разклонение на "Турски поток" над 300 т  тръби. А включването на руската компания имало за цел да се работи по-бързо на наша територия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във