Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

РУСКАТА РСК-МиГ ПРЕДЛАГА НОВ ТАНЦ НА ВОЕННИТЕ

Руската корпорация РСК-МиГ предложи да модернизира изтребителите МиГ - 29, които използват Българските военновъздушни сили. Новината съобщи министърът на отбраната Веселин Близнаков в началото на седмицата. Руснаците са дали офертата си във Великобритания, където военният министър посети световното авиационно изложение Фарнбъроу 2006. Засега българското правителство има сключен договор с руския авиоостроителен гигант само за ремонт на 16 изтребители МиГ-29, на въоръжение в нашите ВВС.
Сделката бе подписана в началото на годината и е на стойност 48 млн. долара. Но освен парафирането на контракта друго под него до този момент не е извършено. Първите шест ремонтирани машини трябваше да пристигнат у нас още през март. Те бяха част от неустойката, която руската страна трябваше да плати за провала на предишния контракт за модернизация на нашите изтребители, сключен от кабинета Сакскобургготски на 26 март 2002 година. Тогава РСК-МиГ трябваше да ремонтира и да сертифицира по натовски стандарти 12 машини за 56 млн. долара. Реконструкцията на машините трябваше да стане с помощта на ТЕРЕМ Георги Бенковски в Пловдив, който като подизпълнител щеше да получи 40% от стойността на сделката.
Според военни експерти, ако българското правителство приеме новата оферта на РСК-МиГ, ще трябва да заложи драконовски неустойки поради печалната практика на руската фирма да не изпълнява ангажиментите си.
Според спецовете в бъдещия контракт задължително трябва да се запише, че самолетостроителният гигант се задължава не само да увеличи летателния ресурс на военновъздушния ни флот от МиГ-ове - нещо което е включено в сега действащия контракт за ремонт на 12-те машини, но и да модернизира планера, двигателите, да монтира радарна система и авионика свой-чужд по стандартите на НАТО и ИКАО. Тъй като Русия не е страна членка на Алианса, отсега хора, близки до Рособоронекспрот, са препоръчали да бъде привлечена френската компания Талес, която да монтира оборудването, характерно за изтребителите на Пакта. Между впрочем тя бе посочена от РСК-МиГ като подизпълнител и през 2002-ра, когато договорът с България бе провален по вина на Москва. По предварителни разчети, за да бъдат модернизирани всичките изтребители МиГ в нашата армия, ще бъдат необходими повече от 60 млн. долара.
Офертата на руската компания не може да бъде приета, докато не мине през търгова процедура, каквато е практиката в Министерството на отбраната. Но тогава ще се явят и други кандидати. Отсега е ясно, че ако отбранителното ни ведомство обяви конкурс, първа ще подаде документи израелската фирма Баесистемс.
И докато РСК- МиГ всячески търси начин да си запази българския клиент в кулоарите на военното ведомство, все по-често се прокрадва тезата, че на България не са й нужни руските машини, а нови многоцелеви изтребители. Нещо повече, по неофициална информация още през май е изготвена поверителна докладна записка, според която се предлага на министър Близнаков да анулира договора с РСК- МиГ и да се обяви процедура за закупуването на нови изтребители - сделка, която се оценява на около 1.2 млрд. долара, или близо 2 млрд. лева. Впоследствие тази информация нито бе потвърдена, нито бе отхвърлена от военното министерство и от Генералния щаб. По това време, както и сега, нито един български МиГ-29 не лети.
Още през май военният министър Веселин Близнаков е обсъждал проблемите около изтребителите на среща с руския посланик Анатолий Потапов. Според източник от Генщаба по това време министърът на отбраната е бил запознат с тайната докладна за анулирането на договора с РСК-МиГ и за стартирането на обществена поръчка за нови изтребители. Два месеца по-късно стана ясно, че ако военното ведомство обяви конкурс, който ще глътне повече от 2 млрд. лв., това ще блокира всички останали проекти за модернизация на българските въоръжени сили - нещо, което НАТО няма да одобри. Сега остава да се изчака дали в оставащите две седмици до края на юли руската фирма РСК-МиГ ще успее да ремонтира поне шестте машини, което е неустойката за проваления договор за модернизация на българските МиГ-ове от 2002 година. Защото в противен случай Москва пак ще плаща компенсации, а България... ще остане без изтребители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във