Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Руската "Росатом" първа потвърди интереса си към АЕЦ "Белене"

Руската компания "Росатом" официално е потвърдила желанието си за участие в изграждането на АЕЦ "Белене", съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

На 19 август изтича срокът за подаване на заявления от компаниите, които възнамеряват да се включат в проекта. При завръщането си от Туркменистан енергийният министър обяви, че още четири компании са заявили предварителен интерес. Петкова спомена Китайската държавна ядрена корпорация, френската "Фраматом", Южнокорейската хидроатомна корпорация и американската "Дженерал Електрик".

В поканата към потенциалните инвеститори бе посочено, че строителството трябва да се осъществи на изцяло пазарен принцип - без договори за задължително изкупуване на енергията от българската държава, без преференциални цени на тока, без предоставяне на държавни и на корпоративни гаранции или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията.

В телевизионно интервю Петкова заяви, че не очаква реакция от Брюксел, ако "Росатом" спечели проекта. "Както знаете, че процедурата, която ние разработихме е публична, прозрачна. Съдържа съответните критерии, изисквания за абсолютен равен достъп на всички желаещи да участват в този тип процедура. Отделно от това самата процедура беше публикувана в официален вестник на ЕС. Спазени са абсолютно всички изисквания на европейското законодателство в областта на атомната енергия", увери министърът.

Предстои на следващ етап да бъде направена по-кратка листа от компании, с които правителството желае да работи. След това ще се очакват конкретни оферти от кандидатите, ще се изготвят финансовите модели и ще се водят конкретни преговори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във