Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Руска компания ще строи "Турски поток" в България?

Компанията "Трубная металлургическая компания" (ТМК) ще сключи договор за строителството на разклонението на "Турски поток" в България, оценено на 1.4 млрд. евро, съобщи руското издание РБК, позовавайки се на двама свои източници, запознати с въпроса. 

Един от тях казва, че процедурата още не е приключила, но проектът трябва да бъде реализиран при ускорена работа, защото дейностите в Сърбия вече са в разгара си. В публикацията се казва, че ТМК ще достави тръбите и ще бъде ангажирана със строителството чрез участие в консроциум с австрийската "Щрабаг". Втората обаче е отхвърлила тези твърдения. Представител на ТМК казва, че към момента компанията не е ангажирана със строежа, но възнамерява да участва в търга, организиран от "Булгартрансгаз". 

В Сърбия "Газпром" е ангажирала своето дъщерно дружество "Газпромстрой" със строителството на "Турски поток".  В България обаче "Газпром" е разработила друга схема и се е договорила с ТМК, за да намали политическите рискове, твърди изданието.

През 2014 г. София замрази строителството на друг проект на "Газпром" - "Южен поток", след като правителството бе обвинено от ЕС, че нарушава европейските закони и по-точно Третия енергиен пакет, изтъква РБК. "Газпром" загубила 800 млн. евро от проваления проект. 

Както "БАНКЕРЪ" вече писа дружеството "Атоменергоремонт" оттегли жалбата си срещу търга за изграждането на разклонението на "Турски поток" през България. Оферти от кандидатите в поръчката за 2.3 млрд. лв. трябваше да се събират до 15 февруари. Обжалването обаче забави процедурата и този срок е удължен. 

Развитието по процедурите в България съвпада с предстоящата визита на руския премиер Дмитрий Медведев у нас. Очакванията са "Турски поток" да бъде централна тема на разговорите му с Бойко Борисов в София в първите дни на март.

Facebook logo
Бъдете с нас и във