Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Руска компания изненадващо изплува като подизпълнител на "Турски поток" в България

Регистрираната в Белград руска компания IDC (Infrastructure Development and Construction), която беше главен изпълнител за изграждането на газопровода „Балкански поток“ през Сърбия, също ще бъде подизпълнител на българския участък от газопровода. Разрешението за изграждане на газопровода от България до Сърбия е дадено от саудитския консорциум „Аркад”( Arkad), който е със седалище в Саудитска Арабия.

Българската държава сключи договор за изграждането на газопровода на стойност 1.102 млрд. евро със саудитския консорциум "Аркад" – ГРРБ. Разширението на съществуващата инфраструктура на "Булгартрансгаз" трябва да осигури частичните доставки на природен газ, договорени с руската компания "Газпром", която резервира почти целия капацитет на газопровода, както и с швейцарската МЕТ. 

Твърди се, че IDC ще изгради над 100 километра газопровод от границата със Сърбия през територията на България в качеството си на един от подизпълнителите на строителството на газопровода. Компанията ще използва машините и част от работниците, с които е построен „Балкански поток” през Сърбия. Те ще подготвят терена, ще монтират и заваряват тръбите на тръбопровода, т.е. ще бъде извършена комплексна услуга, предаде БГНЕС.

“Булгартрансгаз“ съобщи, че не е уведомяван за привличането на подизпълнители за строежа на газопровода „Балкански/Турски поток“ на територията на България

От български оператор припомнят, че имат сключен договор със саудитския консорциум „Аркад“ за изграждането на магистрален газопровод до българо-сръбската граница.

"Следва да се има предвид, че съгласно българското законодателство, отговорността за начина на изпълнение на обекта е изцяло на изпълнителя по договора, както по отношение на осигуряването на пълния обем от доставки на оборудване и материали, така и по отношение на извършване на строителните дейности. Към настоящия момент, „Булгартрансгаз“ ЕАД не е уведомяван за привличане на подизпълнители за извършване на дейности по изпълнението на договора", заявяват от „Булгартрансгаз“.

Продължението на газопровода през територията на страната ни до границата със Сърбия е с приблизителна дължина 474 км. Очакванията на правителството са строителството да бъде завършено до края на месец юни.

Информацията потвърждава изявление на ръководителя на „Сърбиягаз” Душан Баятович, че компаниите, изградили сръбския участък на „Балкански поток”, могат да помогнат на съседите в България да завършат работата си възможно най-скоро, защото без българската част от газопровода няма да има газ за Сърбия.

IDC ще изгради тръбопровода от границата със Сърбия до вътрешността на България, използвайки своята техника. Договорът с изпълнителите вече е подписан и работата трябва да започне през март. Изграждането на трасето през България е разделено между пет подизпълнители, които трябва да завършат построяването на две компресорни станции в България. Според информация на в. „Политика”, руската компания е спечелила търга за изграждането на „Балкански поток” през Сърбия като основен изпълнител, а един от техните подизпълнители е „Сърбиягаз” заедно с италианската „Saipem”.

Газпром вече осъществи доставката на първите 1 млрд. куб м газ по "Турски поток". Около 54% ​​от този обем е доставен за турския пазар, а останалите 46% - до турско-българската граница.

Facebook logo
Бъдете с нас и във