Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Русия увеличава редовните полети до България

Русия увеличава от 24 юли броя на редовните полети до България, Австрия, Белгия, Унгария, Гърция, Ливан, Хърватия и Етиопия. Това съобщиха от оперативния щаб за противодействие на разпространението на коронавирусната инфекция в Русия.
До България ще има седем полета седмично от Санкт Петербург до София и Варна, както и четири от Санкт Петербург до Бургас и един от Екатеринбург до Бургас.
Освен това руският щаб е взел решение да възобнови от 24 юли международните полети от летищата в Архангелск, Новокузнецк и Орск.
Оперативният щаб на Русия препоръчва гражданите да бъдат ваксинирани, преди да летят за чужбина, за да се предпазят от нова коронавирусна инфекция.

Руските туристи са една от големите групи, които посещават България, макар че в последните години има намаление в техния брой. От една страна, заради трудностите с получаване на виза, от друга - защото много руснаци вече имат ваканционни имоти по Черноморието и лятото почиват в тях или ги предлагат на други руснаци. 

През 2019 г. общо 450 116 руски туристи посетиха България, като Русия заема осмо място по брой посещения. През изминалата пандемична 2020-а естестевно броят им драстично намаля. 

По предварителни данни от Министерството на туризма очакваме през стартиралия вече летен сезон да постигнем възстановяване на туристопотока от Русия. Очакванията бяха от юни да започне реализацията на чартърните и редовните полети до морските ни аеропортове във Варна и Бургас, но развитието на пандемията забави този процес. По информация от летищния оператор в месеците до октомври 2021 г. и на двете летища има планирани полети от Русия.

Руските туроператори и техните български партньори очакват възстановяването на полетите между Русия и България и  на чартърните програми. Част от тях се възползват от предоставената от консулските служби възможност да издават визи на руски туристи, които нямат все още самолетни билети, но са в готовност да полетят за България при първа възможност. Отчитайки факта, че при обявяване на полетните програми ще бъде необходимо технологично време от 15-20 дни за Москва и около 30 дни за руските региони, за да се запълнят и реализират първите полети, туроператорите работят от по-рано за тяхната реализация.

България предложи на Русия да изпрати упълномощена делегация в българските курорти с цел оценка на противоепидемичните мерки в туристическите зони.  Правителството има готовност да приеме представители на компетентните министерства и ведомства на Русия, за да се запознаят със санитарните мерки и протоколи, които се прилагат във всички български курорти и туристически обекти, включително хотели, зони за отдих, кетъринг, балнеолечение и СПА центрове.

Преди месец на дигитален форума беше  представена готовността на страната ни да посрещне руските туристи през летния сезон като безопасна, спокойна и атрактивна дестинация. Туроператорите бяха информирани за нови програми и предложения, подготвени от българския туристически бизнес за гостите от Русия, както и редица български общини със своите привлекателни за туристите обекти и ваканционни събития.

Подчертан интерес предизвикаха темите за бъдещо партньорство в областта на деловия туризъм, балнеологията и оздравителния туризъм, партньорството между общини и региони в България и Русия като основа за активизиране на туристообмена и културната дейност, засилване на контактите между висши учебни заведения, в това число и такива с преподаване на туризъм, активизиране на обмен на организирани детски групи и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във