Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Русия спря газоподаването по "Северен поток-1"

Русия спря газоподаването по "Северен поток-1" - основния газопровод, по който върви руски газ за Европа. Така Кремъл задълбочава кризата на енергийния пазар и увеличава перспективите за рецесия в Европа. "Газпром" обяви, че прекъсването е заради профилактични дейности и ремонт, а синьо гориво няма да тече по тръбата до 3 септември. Европейските страни обаче се опасяват, че Русия може да удължи прекъсването и обвиняват руския президент Владимир Путин, че използва енергийните доставки като оръжие.

Данните от входните точки, свързващи "Северен поток-1" с германската газова мрежа през Балтийско море, потвърдиха, че рано днес потокът е намалял до нула. Данни на оператора на "Северен поток-1" показаха, че потоците драстично са намалели в интервала  03:00-04:00 ч. централноевропейско време (01:00-02:00 ч. по Гринуич) в сравнение с час по-рано.

Временното спиране на доставките е необходимо за техническо обслужване и планови профилактични работи на единствения работещ още компресор, твърдят от "Газпром".  Оттам отбелязаха, че компанията "Сименс" трябва да извършва подобно обслужване на агрегата на всеки 1000 часа. Когато работата завърши и ако няма технически проблеми с оборудването, транспортът на газ ще бъде възобновен до нивото от 33 милиона кубични метра на ден.

За разлика от 10-дневната профилактика на "Северен поток-1" миналия месец, предстоящите ремонтни и други дейности бяха обявени преди по-малко от две седмици и се извършват от "Газпром", а не от "Северен поток AG".

Междувременно руската енергийна компания спира изцяло от 1 септември подаването на газ и за френската компания "Анжи". Според Москва причината е неуредено плащане, съгласно новите изисквания на Владимир Путин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във