Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Русия поднови строителството на "Северен поток 2", въпреки санкциите на САЩ

Възобновена е работата по газопровода "Северен поток 2", който трябва да удвои капацитета на природния газ, транспортиран от Русия до Германия, обяви говорител на проекта, цитиран от "Дойче веле".

Изграждането на газопровода, за който се съобщава, че е завършен на повече от 90%, беше спряно миналата година, след като САЩ наложиха санкции. Вашингтон заяви, че тръбопроводът ще застраши сигурността на ЕС, като увеличи зависимостта на блока от Русия.

Както "Банкеръ" съобщи, САЩ затягат санкциите срещу "Северен поток 2" и "Турски поток". Именно такива текстове се съдържат във военния бюджет на Съединените щати, който вече бе одобрен и от Камарата на представителите и от Сената, като остава единствено да бъде подписан от президента Доналд Тръмп.

Разширените санкции ще ударят поредна част от фирмите, ангажирани с проекта. Например компаниите, които участват в обслужването на корабите, полагащи тръбите, както и фирмите за технически надзор. На прицела на Вашингтон са и застрахователните компании, участващи в "Северен поток 2".

Това е втората серия американски санкции срещу руските енергийни проекти. Първият законопроект за санкции бе приет през декември 2019 г. и спря проекта, по-специално строителните работи на датския остров Борнхолм, където два швейцарски кораба за полагане на тръби прекратиха работата си след натиск от САЩ.

Сега, 12 месеца по-късно обаче ръководеният от "Газпром" консорциум зад „Северен поток 2“ възобнови строителните работи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във