Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Русия окончателно е определила "Турски поток" да минава през България

"Газпром" е определил окончателно трасето на втората тръба на газопровода "Турски поток". То ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия, пише руското делово издание "Коменсарт", като уточнява, че маршрутът през Гърция е бил отхвърлен. 

Изданието, цитирано от БНТ, посочва, че  "Булгартрансгаз" планира да обяви на търг определени количества газ на входа от Турция и на изхода към Сърбия. Отбелязва се също така, че маршрутът на "Турски поток" през България повтаря сухопътното трасе на неосъществения проект за газопровода "Южен поток".

"Газпром" възнамерява да започне доставките през "Турски поток" за България и Сърбия в началото на 2020 г., а в Унгария през 2022 г., което ще позволи още от 2022 г. да се откаже от транзита през Украйна.

За доставките на тези обеми от Турция през България ще бъде използвана част от съществуващата инфраструктура в реверсен режим. Около компресорната станция "Провадия" в североизточна България ще бъде построена станция "Нова Провадия: и от нея ще бъде изграден нов газопровод с дължина 474 км и налягане 7,5 Мпа, което ще се поддържа от още една компресорна станция "Расово" край границата със Сърбия. Газопроводът ще пресича границата в района на град Зайчар. Цената на разширяването на системата ще бъде 1.63 милиарда долара, разяснява изданието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във