Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Русия може да вземе под контрол алтернативните източници на газа за ЕС

В статия за агенция NoonPost анализаторът Абдел Хаким ар-Рувейда прави предположението, че в случай на намаляване на доставките на руски природен  газ в европейските страни, Москва, вероятно, ще се опита да вземе под контрол алтернативните източници на синьо гориво за Европейския съюз.

Предположението се основава на факта за заинтересоваността на Москва да инвестира в строителството на най-дългия в света подводен газопровод Нигерия - Мароко. Проектът е част от европейските планове за намаляване на зависимостта от синьото гориво от Русия за сметка на доставки от Египет, Израел, Сенегал, Ангола и Нигерия, отбелязва Абдел Хаким ар-Рувейда.

"Покрай минимизирането на щетите от въведените антируски санкции, руснаците искат да запазят статута си на "газов крал". По този начин, или Русия ще остане главен доставчик на енергоресурси в Европа, или ще вземе под контрол всеки проект, който тя сметне за алтернатива на руския природен газ", е написал анализаторът в своя материал.

По-рано официалният говорител на правителството на Мароко Мустафа Байтас заяви, че реализацията на подводния газопровод Нигерия - Мароко (Nigeria Morocco Gas Pipeline, NMGP) е в етап на инженерна разработка на проекта.

Русия иска да финансира газопровода от Нигерия до Мароко и Европа. Властите в Нигерия съобщиха за интереса, който проявява Руската федерация към строителството на газопровода, който ще свързва африканския континент с Европа. Газопроводът ще бъде с обща дължина от 5660 км, което го прави най-дългия в света.

В администрацията на президента на Нигерия планират да започнат строителството до месец май 2023 година, преди приключването на  неговия президентски мандат.

 

Федерална република Нигерия 

(Federal Republic of Nigeria) е държава в Западна Африка. Бреговата ѝ линия на Атрантическия океан възлиза на 853 километра. Нигерия е богата на природни ресурси. След дълъг период на политическа нестабилност, днес страната е една от най-големите икономики на Африка и е сред най-бързо развиващите се страни в света. Тя е регионална икономическа и военна сила.

Нигерия притежава най-големите залежи на природен газ в Африка и седмите по обем в света, както и десетите по големина в света залежи на петрол. Тя е най-голямата страна членка на ОПЕК и е на пето място по изнасяното количество петрол в света, задминавайки страни като Иран, Ирак и Норвегия.

Освен горивните ресурси, Нигерия разполага с големи находища на калай, желязо, олово, ниобий и цинк. От неизкопаемите ресурси, страната има огромни по площ плодородни равнини и голям хидроенергиен потенциал.

Facebook logo
Бъдете с нас и във