Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Русия изгаря по 4,3 милиона кубични метра природен газ на ден

Сателитни изображения на компресорната станция „Портовая“

Русия губи огромни количества природен газ, като го изгаря близо до финландската граница в момент, когато рязко е намалила доставките за Европейския съюз, съобщиха учени и анализатори  от Rystad Energy – енергийна компния, базирана в Норвегия.

Впечатляващият огнен стълб може да се види на сателитни снимки от компресорната станция „Портовая“, която е част от газопровода „Северен поток“ на Балтийско море. Станцията, разположена близо до Санкт Петербург, изгаря газ за по около 10 милиона долара всеки ден, според анализ на Rystad Energy. Преди началото на разрушителната война в Украйна, газът беше предназначен за изнас за Германия чрез газопровода "Северен поток“. Москва намали газовите потоци към Европа, намалявайки капацитета на газопровода до 20% през юли.  Според анализаторите от Rystad Energy „точните изгорени количества са трудни определяеми, но се смята, че са на нива от около 4,34 милиона кубични метра на ден. Това се равнява на 1,6 милиарда кубични метра (bcm) на годишна база и е равно на около 0,5% от европейските енегрийни нужди.“

Москва се опита да задуши икономиката на Европа в отговор на западните икономически и енергийни санкции, въведени след непровокираната инвазия в Украйна. Ограничаването на газовите доставки от страна на "Газпром" хвърли континента в енергийна криза и изпрати референтните цени на газа до рекордно високи нива. Холандските фючърси на природен газ на борсата TTF са се повишили с 264% от 13 юни насам. Германия, най-голямата икономика в Европа, усети особено силно енергийната криза. Цените на електричеството там скочиха с над 600% от началото на годината до юли, а докато индустриите се борят да намерят алтернативни горива, производствените разходи се покачват с най-бързите си темпове от 1949 г. насам.

Все пак според експерти, дали мнението си пред BBC News за драстичната мярка, до която прибягва Москва, изгарянето на природен газ от страна на Русия показва, че западните санкции "имат силен ефект върху руската икономика".

„Те нямат други места, където да продават своя газ, така че трябва да го изгарят“, каза Мигел Бергер, германският посланик в Обединеното кралство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във