Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Русия иска създаване на Голямо евразийско партньорство

Русия предлага създаването на Голямо евразийско партньорство, в което да се включат държавите от Евразийския икономически съюз, АСЕАН, Шанхайската организация за сътрудничество, "евентуално и други структури". Това съобщава ТАСС, цитирайки казаното от руския премиер Дмитрий Медведев на срещата на високо равнище в Банкок на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), предаде ТАСС.
Тази идея беше предложена и подкрепиха през май 2016 г. на срещата на върха Русия - АСЕАН в Сочи. Според Медведев в дългосрочен план новото партньорство ще даде възможност да се съгласуват големите интеграционни и инфраструктурни проекти.
Русия вече направи първа стъпка в тази посока. Тя подписа вече меморандум за разбирателство в икономическото сътрудничество между Евразийския икономически съюз и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия. Евразийската икономическа общност има споразумения за свободна търговия с Виетнам и Сингапур, водят се преговори и с други страни от Асоциацията. В същото Евразийската икономическа комисия е подписала документи за сътрудничество с Камбоджа, Тайланд и Индонезия.

Евразийският икономически съюз (на руски Евразийский экономический союз, ЕАЭС) е международна организация за регионална икономическа интеграция, в която участват Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия и Русия. Основан е през 2014 г., на базата на вече съществуващия Митнически съюз. Страните са разположение върху територия от 20 287 380 кв. км, а населениего им е 181 771 505 човека.

Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (на английски: Association of Southeast Asian Nations, АСЕАН, ASEAN) е политическа, икономическа и културна организация на десет държави от Югоизточна Азия. Основана е през 1967 г. с подписването на Банкокската декларация от представители на Индонезия, Малайзия, Филипините, Сингапур и Тайланд. Впоследствие към организацията се присъединяват Бруней, Бирма (днес Мианмар), Камбоджа, Лаос и Виетнам. Тя се стреми към ускоряване на икономическия растеж, обществения напредък и културното развитие в страните членки и към защита на мира и стабилността в региона. Организацията е форум, даващ възможност на членуващите в нея страни да обсъждат мирно спорните въпроси, които възникват помежду им. Страните от АСЕАН заемат площ от 4.46 млн. кв. км или 3% от цялата суша на Земята, а населението им е около 600 млн. души. Ако АСЕАН беше една държава, по показателя БВП би заемала девето място в света и трето на азиатския континент след Китай и Япония.

Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) е регионална международна организация, основана през 2001 г. от лидерите на Русия, Китай, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Киргизия. Общата територия на влизащите в ШОС страни е 30 млн. кв. км, което представлява 60% от територията на Евразия (общата земна повърхност на континентите Европа и Азия), а демографският й потенциал е около една четвърт от населението на планетата. Изчисленията показват, че ако бъде включено и населението на Индия и другите страни наблюдателки, то броят на жителите, имащи пряко отношение към ШОС, ще бъде малко по-малко от населението на цялото земно кълбо, като икономическият й потенциал включва втората най-мощната икономика след тази на САЩ - китайската.

Една от особеностите на ШОС е, че по статут тя не е военен блок (като НАТО). Главните задачи за организацията са укрепването на стабилността и сигурността на територията на страните членки и борбата с тероризма, сепаратизма, екстремизма, наркотрафика, също развитието на икономическото сътрудничество, енергийното партньорство, както и научното, и културно взаимодействие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във