Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

РУСИЯ, ИРАН И КАТАР НАПРАВИХА ГАЗОВ ОПЕК

След многократни отлагания и половинчати протоколи газовият ОПЕК вече е факт. Това стана ясно във вторник (21 октомври), след като шефът на Газпром Алексей Милер обяви, че Русия, Катар и Иран са се споразумели да си сътрудничат при сключване на договори за износ на газ. Русия заема първо място в света по запаси от синьо гориво, Иран е на второ, а Катар е трета.
Световните агенции коментираха предпазливо новината. Припомнено бе, че голямата част от потребителите, включително и Европейският съюз и САЩ, се обявиха срещу създаването на голямата газова тройка, опасявайки се от монопол на пазара.
Руските власти многократно заявяваха, че не възнамеряват да създават организация, подобна на ОПЕК, в началото на октомври в този смисъл се изказа и първият заместник-министър на външните работи на Русия Андрей Денисов.
Засега е неизвестно колко тесни ще бъдат контактите на основните производители на газ и може ли в действителност да се говори за монопол, коментира Ройтерс. Агенцията обаче акцентира върху изявлението на министъра на нефта в Иран Голамхюсеин Нозари, който говори именно за газов ОПЕК. По думите му в света се е появила необходимост от създаването на подобна организация. Той отбеляза още, че трите страни са се договорили за формирането на специална комисия, в която ще влизат техни представители. Тя ще се занимава с определянето на политиката за цените на природния газ.
Преди най-крупните производители на газ обсъждаха съвместната си политика в рамките на форума на страните износителки. Тази формация е по-скоро неформална и не може да влияе на цените на газа в света. За разлика от нея, нефтеният картел определя специални квоти за производство на петрол в страните, влизащи в организацията. Така ОПЕК може да регулира баланса на търсене и предлагане на световния пазар и по този начин да влияе на нефтените цени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във