Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Русия и Украйна ще подпишат споразумение за износа на зърно от обсадените черноморски пристанища

Русия и Украйна ще подпишат днес следобед в Истанбул споразумение, предложено от ООН, за освобождаване на износа на зърно от обсадените черноморски пристанища на Украйна, съобщават световните агенции.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш ще присъства на събитието заедно с турския президент Ердоган и представителите на Русия и Украйна. Церемонията по подписването ще се състои в двореца Долмабахче в 13.30 ч. по Гринуич (16.30 ч. местно и българско време).

Това споразумение се очаква като знак, че международната хранителна криза след началото на военните действия в Украйна, може да бъде облекчена. 

Очаква се освен деблокирането на зърнения износ от Украйна, в документа да се включи и разрешение за износа на зърно и торове от Русия. Споразумение по основните положения по плана беше постигнато миналата седмица. Той предвижда също и съвместен контрол на корабите, когато те потеглят от и пристигат в черноморски пристанища, както и механизъм за гарантиране на сигурността по морските пътища.

Предвижда се в Истанбул да бъде създаден координационен център за експортните доставки с участието на представители на ООН, Турция, Русия и Украйна.

Според предварителни информации, става въпрос за износа на около 25 млн. тона зърно, което чака в украинските пристанища.

Facebook logo
Бъдете с нас и във