Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Русия и Германия взеха своето за "Северен поток 2"

"Русия обяви победа във войната за газопровода към Германия". С това заглавие излезе на  22 февруари изданието Observer, основано от Джаред Къшнър, зет на американския президент Доналд Тръмп, и прехвърлено през януари 2017-а на Джоузеф Майер.

Русия смята, че дните, в които бе възможно да се спре строителството на газопровода "Северен поток 2", приключиха. Газопроводът ще бъде построен на всяка цена и Москва няма да взема никакво участие в дискусиите и няма да обръща внимание на опитите на Вашингтон, Варшава и Киев да спрат проекта, посочва изданието.

Основна причина за тези твърдения е срещата между германския канцлер Ангела Меркел и полския премиер Матеуш Моравецки в Берлин през миналата седмица. В изказването си след срещата Меркел защити реализацията на газопровода, като подчерта, че страната й вижда "Северен поток 2" като икономически проект, който няма да бъде заплаха за енергийната диверсификация в Европа. Канцлерът добави също така, че Германия е за запазването на транзита на газ през Украйна. 

Премиерът Моравецки изказа задоволство от позициите на Меркел за Украйна. Но даде да се разбере, че не споделя мнението й за диверсификацията. Според него тя е застрашена, тъй като "източникът на газ остава същият, а се променя само маршрутът". 

Observer прави заключението, че общата пресконференция на Меркел и Моравецки е потвърдила мненията на множество експерти как Русия е надделяла над САЩ, Полша и Украйна в спора за "Северен поток 2". За това свидетелствали и плановете на Берлин относно сухопътното отклонение на газопровода - European Gas Pipeline Link (EUGAL), което ще се простира паралелно на газопровода OPAL- от Грайфсвалд до границата с Чехия.

На 12 февруари Германската национална асоциация на операторите на газопреносни системи обяви, че изграждането на EUGAL е включено в плана за развитие на германската газопреносна мрежа за периода 2018-2028 година. Първите тръби вече са доставени в германските градове Лумбин и Пренцлау за съхранение, а строителството ще започне през второто тримесечие на 2018-а, съобщи триумфално руският сайт Neftegaz.ru. 

Някои подробности остават нерешени, но руският сайт изтъква, че плановете за изграждането на газопровода EUGAL показват на противниците в Европа и отвъд Океана, че Германия е решена да участва в проекта "Северен поток 2", който пък е възможност за Берлин да стане сериозен играч в газопреносния бизнес. 

В партията на Меркел обаче се прокрадват становища против проекта. Депутати от Християндемократическия съюз, както и техните постоянни коалиционни партньори от Християнсоциалния съюз не одобряват строежа. Към тяхната обща декларация се присъединиха представители на Зелените и на Свободната демократична партия. Депутатите смятат за напълно недопустимо Германия да се договаря с Русия през главите на своите партньори в Европейския съюз. Според тях водената в момента политика от германското правителство по въпроса може да раздели опасно общността. 

Колкото до Русия, там са абсолютно уверени, че проектът няма да бъде спрян. И като цяло неглижират всички изказани позиции от Полша и Украйна. Алексей Милър - шефът на "Газпром", каза, че Киев вече не играе важната роля за доставките на руски газ към Европа, каквато е играл преди 10 или 20 години. Той е категоричен също така, че доставките през северния коридор са по-бързи, ефективни и най-вече по-евтини. 

Увереността на Москва се забелязва и в медиите, гравитиращи около Кремъл. Някои издания вече предричат, че "Северен поток 2" ще бъде завършен в рамките на една година. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във