Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Русенските магистрати „отсвириха“ Пеевски

Русенските магистрати проявиха мъжество. Те не се впечатлиха особено от „влиянието“ на окопалия се в правоохранителната система крупен бизнесмен и депутат от ДПС Делян Пеевски и „отсвириха“ претенциите му към имотите на ивестиционния фонд "Глориент Инвестмънт БГ", управляван от Христо Кусев. Повече от година фирмата на Пеевски "Техномаркет" отказваше да плаща наеми за два от магазините в Русе, които ползва.

Цяла орда юристи се опитваха да докажат нищожността на договорите за покупко-продажба на имотите, собственост на  фонда още от 2006 година. Управляваното от Кусев дружество, в което той е съдружник с Мина Китова и холандската корпорация „Форум Сердика Кооператиф У.А“, отдавна се оплаква, че откакто веригата за техника бе "изсветлена" като официална част от портфейла на Пеевски, е спряла да плаща наеми за магазините, които ползва в цялата страна (14 на брой). А нанесените от това вреди са за милиони левове. От фирмата на момчето на Ирена Кръстева пък отговориха със завеждането на десетки съдебни дела, чрез които оспорват собствеността върху имотите. Такъв е случаят и в Русе, където адвокатите на "Техномаркет" се опитаха да „докажат“, че урегулираният  имот от 7779 кв. м в Източна промишлена зона и двуетажната сграда, представляваща „Техномаркет Европа“ (със застроена площ 4255.98 кв. м), никога не са били продавани.

От решение (№61) от 10 април на русенския съд става ясно, че претенциите на фирмата на известния като „корпулентен“ бизнесмен са били  облечени с мотива „накърняване на добрите нрави и противоречие със закона“. Тяхното главно основание е неадекватна продажна цена на имота, която била много по-ниска от действителната пазарна цена.

На второ място е посочено, че има допълнително облагодетелстване на купувача ответник заради сключен дългосрочен договор за наем, чиято цена  била завишена над  пазарната. Що се отнася до допълнителните „доказателства“ в исковата молба на "Техномаркет", в нея се твърди, че когато са извършвани сделките за покупко-продажбата на имотите, е имало свързаности  между различни дружества, което правело сделките за терени и сградата отдадени на "Техномаркет" под наем за... невалидни.

От "Глориент Инвестмънт" напротив - проследяват "историята" на терена още от купуването му от община Русе и казват, че твърдението за разминаване между покупателната и пазарната цена е неоснователно и необосновано. Както и в другите подобни казуси, и този в Русе собствениците на имотите подчертават факта, че години наред ползването на сградата по наемно правоотношение и плащането на договорената наемна цена са били в синхрон "с добрите нрави", а сега внезапно те вече не били „добри“. Русенските магистрати са установили, че през 2006-а  теренът е купен за 914 000 лв. при данъчна оценка 24 429.70 лева. За сградата пък са платени 2 500 000 лв. без ДДС, като оценката й е била 1 595 712.20 лева.

Съдията по делото Христо Лазаров коментира казуса така: „Фактът, че единият е наемодател, а другият наемател няма нищо общо с действителността на сделката отпреди 10 години“. В решението е записано, че „определянето и получаването на завишени цени на наем за имоти  е предмет на самия договор и евентуално предмет на друг правен спор. Съдията обаче е категоричен, че никога не може да има правна последица "нищожност".

Магистратите не приемат и твърдението на ищеца "Техномаркет", че разгледани в съвкупност, заявените от тях основания водят до исканата нищожност ("противоречие с добрите нрави"), защото няма как едни и същи факти да противоречат заедно, щом не противоречат поотделно... 

Това е и причината, поради която Русенският съд е отхвърлил всички искове на хората на Пеевски. Това, разбира се, не е окончателното решение, тъй като не е ясно какво ще се случи с делото, когато то пристигне в София. А в столицата, както знаем, често се намира начин за "подходящия" човек да бъде "подходящо" обслужен?!

Facebook logo
Бъдете с нас и във