Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Русенският университет представи филтър на маска за лице срещу патогени и вируси 

Филтрите са приложими и за производството на защитни облекла за медиците на първа линия, които работят в силно заразна среда, също така и за лаборанти, работещи в силно заразна среди.

Филтър на маска за лице, която е предназначена за индивидуална защита срещу проникване на патогени и вируси в дихателните пътища на човешкото тяло, както и срещу пренасянето им от пациент към хора от околната среда е разработен от 14 учени съизобретатели от Русенския университет, съобщиха от висшето училище. На 5 август са подадени заявления за патент за изобретение и за регистрация на полезен модел.

Основното предимство на изобретението е това, че ограничава значително разпространението на патогени и вируси превантивно, като те се деактивират „под носа" в двете посоки – от и към потребителя.

Изобретението предлага конструкция за филтър на маска за лице, която е в състояние да деактивира попадналите отвън и отвътре върху филтъра патогени и вируси, при което филтърът функционира като пасивен статичен галваничен елемент, активиран от въздушната струя и капчиците влага, съдържащи се във въздуха, при дишане и издишване от потребителя.

Филтрите са приложими и за производството на защитни облекла за медиците на първа линия, които работят в силно заразна среда, също така и за лаборанти, работещи в силно заразна среди. Иновацията ще намери приложение и във въздушния и автобусния транспорт, като компаниите, които управляват този бизнес предоставят на пътниците маски, дезинфектирани в мобилни контейнери, снабдени с генератори за озон и/или UV лъчи. Освен това могат да се изработват филтри и за климатични системи на обществени сгради, транспорт (речен, градски, въздушен и др.) и домакинства.

Маските за лице във варианти само от текстил с покритие от сребро и титан могат да бъдат за многократна употреба чрез изпиране до 60°. Нано частиците, с които са покрити текстилните платове са здраво прилепнали към влакната и осигуряват преминаването на йони с различен електрически потенциал от единия слой покритие към другия, при което патогени и вируси, които се съдържат във влажните капки при дишане издишване се деактивират.

Facebook logo
Бъдете с нас и във